CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Ảnh hưởng của nhiệt độ trong quá trình chần và sấy đến hàm lượng vitamin C trong gốc măng tây xanh (Asparagus officinalis L.)
Nghiên cứu do các tác giả Nguyễn Thị Vân Linh, Nguyễn Lê Tú Uyên và Võ Tấn Thành thuộc Khoa Công nghệ Hóa và Thực phẩm Đại học Nguyễn Tất Thành thực hiện.

Măng tây là thực vật dạng thân thảo, lá hình kim, tên khoa học là Asparagus officinalis. Măng tây xanh có nguồn các chất dinh dưỡng như vitamin, acid amin, các khoáng chất thiết yếu; có hoạt tính chống oxi hóa và đặc biệt giàu chất xơ; là một loại thực phẩm tốt cho sức khỏe.

Tuy nhiên  phần gốc măng tây xanh thường bị bỏ đi trong quá trình chế biến dù phần nguyên liệu này chiếm tỉ lệ cellulose, chất dinh dưỡng và khoáng đáng kể. Việc tận thu gốc măng tây xanh để nghiên cứu đem lại lợi ích kinh tế và tạo ra nhiều sản phẩm giá trị gia tăng.

Chần và sấy là những quá trình xử lí nhiệt quan trọng ứng dụng trong công nghệ chế biến sản phẩm từ rau trái. Vì vậy, mục tiêu của nghiên cứu này là để khảo sát sự ảnh hưởng của nhiệt độ chần và sấy lên hàm lượng vitamin C của gốc măng tây xanh. Từ đó sẽ xác định được nhiệt độ chần và sấy phù hợp để hạn chế tối đa sự thất thoát của vitamin C trong nguyên liệu. Đây là thông số quan trọng để nghiên cứu và phát triển các sản phẩm từ gốc măng tây xanh.

Hình minh họa: măng tây xanh (Nguồn: internet)

Thí nghiệm được bố trí ảnh hưởng của một nhân tố với nhiệt độ chần thay đổi từ 70 đến 90oC và nhiệt độ sấy thay đổi từ 50 đến 60oC.

Hàm lượng vitamin C ở phần gốc bằng khoảng 78% so với phần ngọn, và đây là một nguồn cung cấp chất xơ quan trọng kèm các loại khoáng, vitamin, các hợp chất thiên nhiên có hoạt tính chống oxi hóa. Khi thay đổi nhiệt độ chần nước từ 70-90oC, hàm lượng vitamin C trong các mẫu giảm từ từ và mẫu có hàm lượng vitamin C cao nhất còn lại sau chần là ở 85oC. Trong quá trình sấy, vitamin C cũng bị phân hủy bởi quá trình oxi hóa. Kết quả nghiên cứu đã phát hiện mối tương quan giữa tốc độ thoát ẩm và tốc độ phân hủy vitamin C đến hàm lượng vitamin C còn lại trong mẫu sấy. Hàm lượng vitamin C còn lại trong mẫu sấy cao nhất ở chế độ sấy 60oC. Kết quả nghiên cứu này sẽ hỗ trợ cho qui trình sản xuất các sản phẩm từ gốc măng tây xanh như bột măng tây xanh, trà thảo mộc từ măng tây xanh hoặc nước ép từ măng tây xanh.

ctngoc

Tạp chí Khoa học và Công nghệ - Đại học Nguyễn Tất Thành, Số 5/2019
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987