CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Đặc tính probiotic và khả năng làm tan huyết khối của chủng vi khuẩn Bacillus subtilis natto
Bacillus subtilis natto là dòng vi khuẩn thuộc nhóm vi khuẩn an toàn và có khả năng tổng hợp nattokinase, một enzyme phân giải huyết khối. Chúng có tiềm năng ứng dụng làm probiotic trong phòng ngừa và hỗ trợ điều trị các bệnh liên quan đến tim mạch.

Ảnh: Internet

Nghiên cứu do các tác giả Đoàn Thị Ngọc Thanh, Phạm Nguyễn Kim Lài và Phạm Thị Thúy Ngoan (Khoa Nông nghiệp và Công nghệ thực phẩm, Trường Đại học Tiền Giang) thực hiện nhằm khảo sát những đặc tính có lợi của chủng B. subtilis natto được phân lập tại Việt Nam như tính kháng khuẩn, khả năng tan huyết, tính kháng kháng sinh, đồng thời khảo sát khả năng chống chịu lại các điều kiện khắc nghiệt của hệ tiêu hóa đường ruột ở người.

Nguyên liệu nghiên cứu: Đậu nành (chợ Mỹ Tho) được luộc chín và chủng vi khuẩn B. subtilis natto (được cung cấp bởi trường Đại học Bách Khoa Thành phố Hồ Chí Minh). Sau 24 giờ, vi khuẩn B. subtilis natto trong sản phẩm lên men được phân lập lại, làm thuần và sử dụng để khảo sát các đặc tính probiotic trong nghiên cứu này. Các chủng Escherichia coli ATCC 8739, Salmonella typhimurium ATCC 14028, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Pseudomonas agurinosa ATCC 25853 được cung cấp bởi Trường Đại học Bách Khoa, Đại học quốc gia Thành phố Hồ Chí Minh. Kháng sinh được cung cấp bởi công ty Nam Khoa, Việt Nam. Hóa chất và môi trường được cung cấp bởi hãng Himedia, Ấn Độ.

Phương pháp nghiên cứu: Chuẩn bị huyền phù vi khuẩn Bacillus subtilis natto; Khảo sát khả năng chống chịu pH thấp, dịch dạ dày nhân tạo và muối mật; Xác định mật độ tế bào bằng phương pháp đếm khuẩn lạc; Khảo sát khả năng đối kháng với vi khuẩn gây bệnh; Khảo sát khả năng kháng kháng sinh.

Vi khuẩn B. subtilis natto được khảo sát có khả năng sống sót trong các điều kiện khắc nghiệt như môi trường pH thấp, dịch dạ dày nhân tạo, dịch muối mật, có khả năng kháng vi khuẩn gây bệnh, kháng lại kháng sinh và khả năng hòa tan huyết khối. Với mật độ ban đầu là 108 CFU/mL, sau thời gian 3 giờ ủ trong các môi trường có điều kiện mô phỏng điều kiện dạ dày nhân tạo, mật độ vi khuẩn vẫn duy trì trên 106 CFU/mL, mật độ này đảm bảo cho vi khuẩn phát huy tác dụng có lợi cho cơ thể.

Ngoài ra, vi khuẩn khảo sát có khả năng kháng lại 4 chủng vi khuẩn gây bệnh thông thường và chỉ kháng 1/9 loại kháng sinh khảo sát. Đặc biệt, chủng vi khuẩn khi sinh trưởng trong môi trường nuôi cấy có thể sản sinh nattokinase làm tan huyết khối. Những đặc tính trên cho thấy chủng B. subtilis natto có tiềm năng để sản xuất probiotic hoặc làm chất bổ sung cho thực phẩm chức năng, góp phần giảm thiểu các bệnh tai biến mạch máu não, đột quỵ do huyết khối và bảo vệ sức khỏe cộng đồng.

Theo TC Khoa học Trường Đại học Cần Thơ - Tập 56, Số 1 (2020) (nhnhanh)
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987