CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Khảo sát sự ảnh hưởng của nhiệt độ lên hàm lượng β-caroten và vitamin C trong nước uống hỗn hợp từ quả gấc và chanh dây
Nhóm tác giả Lâm Mộng Thúy, Nguyễn Thị Kim Tiền, Nguyễn Thị Thanh Thủy thuộc Trung tâm Công nghệ sau thu hoạch trường đại học Trà Vinh cùng thực hiện đề tài “Khảo sát sự ảnh hưởng của nhiệt độ lên hàm lượng β-caroten và vitamin C trong nước uống hỗn hợp từ quả gấc và chanh dây”.

Mục tiêu của Nghiên cứu nhằm xác định sự ảnh hưởng của nhiệt độ lên hàm lượng β-caroten và vitamin C trong nước uống hỗn hợp từ quả gấc và chanh dây. Tỉ lệ phối trộn của dịch gấc  syrup – chanh dây được bố trí hoàn toàn ngẫu nhiên, sáu nghiệm thức, nhiệt độ thanh trùng (70oC, 80oC và 90oC), thời gian thanh trùng (5, 10 và 15 phút), thời gian bảo quản (5, 10, 15 và 30 ngày) và nhiệt độ bảo quản (nhiệt độ 4oC, nhiệt độ thường). Các nhân tố được khảo sát với ba lần lặp lại. Kết quả nghiên cứu cho thấy, tỉ lệ phối trộn tối ưu giữa các dung dịch là 40% gấc + 25% chanh dây + 35% syrup. Thời gian và nhiệt độ thanh trùng tốt nhất cho sản phẩm là thanh trùng ở nhiệt độ 80oC trong vòng 5 phút. Chúng ta nên bảo quản sản phẩm ở nhiệt độ lạnh 4oC trong thời gian 10 ngày để đảm bảo sản phẩm còn vị, mùi hương thơm và an toàn.

Gấc và chanh dây là hai loại trái cây rất quen thuộc, được trồng ở khắp mọi miền đất nước. Chúng có giá trị dinh dưỡng rất cao. Quả gấc không những tạo ra màu sắc, hương thơm hấp dẫn cho mọi người mà ngày nay, các nhà nghiên cứu đã tìm thấy trong quả gấc màng thịt gấc có chứa rất nhiều lycopen và βcaroten, đây được coi là các vi chất thiên nhiên rất cần thiết cho con người. Một vài nghiên cứu khác cũng cho thấy quả gấc rất giàu β-caroten và lycopen, tổng carotenoid có thể dao động từ 3.678,3 – 7.516 µg/g, các chất này được chứng minh là các chất chống oxi hóa, có khả năng chống lão hóa, ngăn ngừa ung thư và các bệnh gan, mật. Bên cạnh trái gấc, chanh dây cũng là loại trái cây có giá trị dinh dưỡng rất cao. Chanh dây cung cấp nhiều vitamin C có tác dụng rất tốt trong việc điều trị các bệnh cao huyết, làm giảm cholesterol, giúp ích cho quá trình tiêu hóa cũng như cung cấp nhiều chất xơ cần thiết cho cơ thể. Do đó, việc xây dựng quy trình sản xuất mà trong đó có sự kết hợp giữa trái gấc và chanh dây nhằm tạo ra hương vị thơm ngon đáp ứng đầy đủ chất dinh dưỡng là cần thiết cho con người.

Qua thời gian nghiên cứu, tác giả đi đến kết luận: tỷ lệ phối trộn dung dịch 40% gấc + 25% chanh dây + 35% syrup được chọn và các điều kiện kĩ thuật chế biến sản phẩm hỗn hợp nước uống gấc-chanh dây cho giá trị cảm quan và giá trị dinh dưỡng cao. Nhiệt độ và thời gian thanh trùng tốt nhất cho sản phẩm là 80oC trong vòng 5 phút. Sản phẩm nên bảo quản ở nhiệt độ lạnh (4oC) trong thời gian 10 ngày để đảm bảo cho sản phẩm còn mùi, vị hương thơm và giá trị β-caroten, vitamin C, màu sắc ít bị biến đổi.

 

Sở KH&CN TP. Cần Thơ (tdkhiem)
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987