CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Khảo sát sự ảnh hưởng của nhiệt độ lên hàm lượng β-caroten và vitamin C trong nước uống hỗn hợp từ quả gấc và chanh dây
Nhóm tác giả Lâm Mộng Thúy, Nguyễn Thị Kim Tiền, Nguyễn Thị Thanh Thủy thuộc Trung tâm Công nghệ sau thu hoạch trường đại học Trà Vinh cùng thực hiện đề tài “Khảo sát sự ảnh hưởng của nhiệt độ lên hàm lượng β-caroten và vitamin C trong nước uống hỗn hợp từ quả gấc và chanh dây”.

Mục tiêu của Nghiên cứu nhằm xác định sự ảnh hưởng của nhiệt độ lên hàm lượng β-caroten và vitamin C trong nước uống hỗn hợp từ quả gấc và chanh dây. Tỉ lệ phối trộn của dịch gấc  syrup – chanh dây được bố trí hoàn toàn ngẫu nhiên, sáu nghiệm thức, nhiệt độ thanh trùng (70oC, 80oC và 90oC), thời gian thanh trùng (5, 10 và 15 phút), thời gian bảo quản (5, 10, 15 và 30 ngày) và nhiệt độ bảo quản (nhiệt độ 4oC, nhiệt độ thường). Các nhân tố được khảo sát với ba lần lặp lại. Kết quả nghiên cứu cho thấy, tỉ lệ phối trộn tối ưu giữa các dung dịch là 40% gấc + 25% chanh dây + 35% syrup. Thời gian và nhiệt độ thanh trùng tốt nhất cho sản phẩm là thanh trùng ở nhiệt độ 80oC trong vòng 5 phút. Chúng ta nên bảo quản sản phẩm ở nhiệt độ lạnh 4oC trong thời gian 10 ngày để đảm bảo sản phẩm còn vị, mùi hương thơm và an toàn.

Gấc và chanh dây là hai loại trái cây rất quen thuộc, được trồng ở khắp mọi miền đất nước. Chúng có giá trị dinh dưỡng rất cao. Quả gấc không những tạo ra màu sắc, hương thơm hấp dẫn cho mọi người mà ngày nay, các nhà nghiên cứu đã tìm thấy trong quả gấc màng thịt gấc có chứa rất nhiều lycopen và βcaroten, đây được coi là các vi chất thiên nhiên rất cần thiết cho con người. Một vài nghiên cứu khác cũng cho thấy quả gấc rất giàu β-caroten và lycopen, tổng carotenoid có thể dao động từ 3.678,3 – 7.516 µg/g, các chất này được chứng minh là các chất chống oxi hóa, có khả năng chống lão hóa, ngăn ngừa ung thư và các bệnh gan, mật. Bên cạnh trái gấc, chanh dây cũng là loại trái cây có giá trị dinh dưỡng rất cao. Chanh dây cung cấp nhiều vitamin C có tác dụng rất tốt trong việc điều trị các bệnh cao huyết, làm giảm cholesterol, giúp ích cho quá trình tiêu hóa cũng như cung cấp nhiều chất xơ cần thiết cho cơ thể. Do đó, việc xây dựng quy trình sản xuất mà trong đó có sự kết hợp giữa trái gấc và chanh dây nhằm tạo ra hương vị thơm ngon đáp ứng đầy đủ chất dinh dưỡng là cần thiết cho con người.

Qua thời gian nghiên cứu, tác giả đi đến kết luận: tỷ lệ phối trộn dung dịch 40% gấc + 25% chanh dây + 35% syrup được chọn và các điều kiện kĩ thuật chế biến sản phẩm hỗn hợp nước uống gấc-chanh dây cho giá trị cảm quan và giá trị dinh dưỡng cao. Nhiệt độ và thời gian thanh trùng tốt nhất cho sản phẩm là 80oC trong vòng 5 phút. Sản phẩm nên bảo quản ở nhiệt độ lạnh (4oC) trong thời gian 10 ngày để đảm bảo cho sản phẩm còn mùi, vị hương thơm và giá trị β-caroten, vitamin C, màu sắc ít bị biến đổi.

 

Sở KH&CN TP. Cần Thơ (tdkhiem)
Most viewed news

Launching the "Make in Viet Nam" blockchain network: A strategic step to master the national digital infrastructure

On May 6, 2025, 1Matrix Company, a member of the Techcombank - One Mount Group - Masterise Group - Techcom Securities ecosystem and a member of the Vietnam Blockchain Association (VBA), officially launched the Blockchain Layer 1 network "Make in Vietnam" at an event, attended by state leaders, business partners and the international technology community.

Comprehensive AI application: The journey of continuous innovation at Rang Dong

Deputy General Director Nguyen Doan Ket said that Rang Dong will focus on developing its science and technology capacity and innovation through interdisciplinary plans, expanding its mastery of core, strategic and advantageous technologies to become a complex of applied research and technology transfer.

Directing blockchain technologies to public administration applications

Blockchain technology is considered by experts to be one of the important foundations for the digital transformation process. With its decentralized nature, blockchain is suitable for application in verifying the correctness of data, making information transparent, and making data communication easier between actors in the software ecosystem.

Ho Chi Minh City Department of Science and Technology trainined on using GenAI and ChatGPT

GenAI can be applied to specific situations, such as building personal assistants; analyze and evaluate data, draw graphs; look up academic documents; planning and implementing programs and events; professional translator; Summarize and record meeting minutes.

Selection of science and technology project "Evaluation of intervention results and improvement of the quality of screening, diagnosis and intervention model for children with autism spectrum disorder in Can Tho city"

In the afternoon of May 9, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Selection Council for organizations and individuals to preside over the scientific and technological project "Evaluating intervention results and improving the quality of screening, diagnosis and intervention models for children with autism spectrum disorders in Can Tho City." The project will be implemented by Can Tho Children's Hospital, which is a main implimentation unit of the study.

Selection of science and technology project: "Raising awareness, detecting and building an integrated intervention team at primary schools for children with developmental disorders in Can Tho city"

In the afternoon of May 9, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Selection Council for organizations and individuals to preside over the scientific and technological prroject: "Raising awareness, detecting and building an integrated intervention team at primary schools for children with developmental disorders in Can Tho City." The project will be carried out by PhD.MSc.Dr. Tran Thien Thang, and implemented by Can Tho University of Medicine and Pharmacy.

Conference of civil servants, public employees and workers of the Department of Science and Technology in 2025

In the afternoon of April 25, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a conference for cadres, civil servants, public employees and workers to summarize the results achieved in 2024 and set out directions and tasks for 2025.

Research on improving honey bee breeding techniques and developing a honey bee brand in Can Tho City

On April 26, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology organized a Council to select organizations and individuals to implement a research project on improving the technique of raising and developing a honey bee brand in Can Tho City. The Council was presided by Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of Can Tho City Department of Science and Technology. The study will be carried out by Assoc. Prof. Dr. Lam Phuoc Thanh.

Design of an automatic system for transporting specimens, drugs and medical supplies at medical facilities in Can Tho city

In the afternoon of April 23, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Selection Council for organizations and individuals to preside over the implementation of city-level scientific and technological research tasks on a project "Design of an automatic system for transporting specimens, drugs and medical supplies at medical facilities in Can Tho City."

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Ms. Tran Hoai Phuong - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987