CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Ảnh hưởng của độ kiềm lên chu kỳ lột xác, tỷ lệ sống và tốc độ tăng trưởng của hậu ấu trùng tôm càng xanh (Macrobrachium rosenbergii)
Tôm càng xanh (Macrobrachium rosenbergii), còn gọi là tôm lớn nước ngọt hay tôm Malaysia, là một loài tôm nước ngọt có nguồn gốc ở vùng Thái Bình Dương - Ấn Độ Dương và bắc Úc.

Ảnh: Internet

Tôm càng xanh cũng giống như các loài giáp xác khác phải trải qua các lần lột xác để tăng trưởng. Tôm càng xanh thường lột xác vào ban đêm. Chu kỳ lột xác bị ảnh hưởng bởi các yếu tố như giai đoạn phát triển, giới tính, dinh dưỡng và mật độ nuôi. Các yếu tố môi trường như hàm lượng can-xi, nhiệt độ, độ mặn, pH, oxy hòa tan ảnh hưởng rất lớn đến quá trình lột xác của tôm. Trong đó, độ kiềm là yếu tố quan trọng và có ảnh hưởng đến quá trình phát triển của tôm càng xanh.

Nghiên cứu do các tác giả Nguyễn Hồng Lan, Nguyễn Quỳnh Nga và Lê Văn Trúc thực hiện nhằm xác định độ kiềm thích hợp cho tăng trưởng và tỷ lệ sống của hậu ấu trùng tôm càng xanh.

Thí nghiệm gồm 4 nghiệm thức được thiết kế với độ kiềm lần lượt là 60, 90, 120 mg CaCO3/L và đối chứng (khoảng 40 mg CaCO3/L) thông qua hai hệ thống. Một hệ thống được thiết kế trong các ly nhựa 330 ml (chứa 300 ml nước) với mật độ 1 ấu trùng/ly, 30 ly cho mỗi nghiệm thức nhằm đánh giá ảnh hưởng của độ kiềm đến chu kỳ lột xác, tỷ lệ sống và tốc độ tăng trưởng của hậu ấu trùng. Hệ thống thứ 2 là 12 bể nuôi với mật độ 100 ấu trùng/bể để kiểm chứng tỷ lệ sống và tốc độ tăng trưởng. Sau 42 ngày nuôi, tôm trải qua 5 lần lột xác với thời gian lột xác dao động từ 6,21 đến 10,59 ngày.

Kết quả cho thấy độ kiềm ảnh hưởng đến tất cả các thông số quan sát được. Ở độ kiềm 120 mg CaCO3/L, tôm có chu kỳ lột xác ngắn hơn và tỷ lệ lột xác đồng đều hơn so với các nghiệm thức còn lại (p<0,05). Trong hệ thống ly, tôm có chiều dài và tốc độ tăng trưởng ở độ kiềm 120 mg CaCO3/L khác biệt có ý nghĩa thống kê so với các độ kiềm khác (p<0,05). Trong hệ thống bể, không có sự khác biệt về chiều dài và tốc độ tăng trưởng giữa các nghiệm thức (p>0,05), nhưng ở độ kiềm 120 mg CaCO3/L tôm có kích thước đồng đều và có tỷ lệ sống cao hơn so với những bể khác (p<0,05). Như vậy, trong khoảng độ kiềm 40 - 120 ppm, tôm phát triển tốt nhất ở độ kiềm 120 ppm. Ở độ kiềm này, tôm có chu kỳ lột xác ngắn hơn, tỷ lệ lột xác cao hơn, tốc độ tăng trưởng tốt hơn và tỷ lệ sống cao hơn so với các nghiệm thức khác.

Theo Tạp chí NN&PTNT, Số 18/2019 (nhnhanh)
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987