CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Đánh giá khả năng phối hợp chung của các dòng cà chua bi thế hệ S4 và sự sinh trưởng của các dòng thế hệ S5
Nghiên cứu nhằm xác định các dòng cà chua bi phù hợp để làm vật liệu sản xuất giống lai. Thí nghiệm được bố trí tuần tự không lặp lại. Kết quả đánh giá khả năng kết hợp chung của 25 dòng cà chua bi thế hệ S4 đã xác định được 10 dòng là D3.4; D10.4; D11.4; D12.4; D14.4; D15.4; D17.4; D19.4; D21.4 và D25.4 có khả năng kết hợp chung cao về năng suất thực thu. Kết quả khảo sát 10 dòng cà chua bi S5 có năng suất thực thu 41,49 - 50,57 tấn/ha, khi chín vỏ quả có màu đỏ đẹp, độ Brix cao, đạt từ 6,9 - 8,1%, chống chịu khá với bệnh mốc sương do Phytophthora infestans. Đây là nguồn vật liệu phù hợp để sản xuất giống cà chua bi F1.

Quả cà chua là loại thực phẩm được sử dụng phổ biến trong đời sống hàng ngày, nó là nguồn cung cấp vitamin, khoáng chất và chất xơ quan trọng cho nhu cầu dinh dưỡng và sức khoẻ con người. Bên cạnh đó, quả cà chua còn chứa nhiều vitamin E, vitamin C, flavonoid, acid phenolic và carotenoids , ngoài ra còn là nguồn cung cấp lycopene cho con người. Như vậy có thể thấy tầm quan trọng của cà chua đối với đời sống và sức khỏe con người.

Ở Việt Nam, việc trồng cà chua bi trong điều kiện nhà màng, nhà lưới ngày càng được mở rộng. Tuy nhiên, những mô hình sản xuất này chủ yếu sử dụng giống cà chua bi nhập nội từ Hà Lan, Israel nên giá hạt giống cao và không chủ động được nguồn hạt giống. Trong nước có nhiều đơn vị nghiên cứu chọn tạo giống cà chua bi, tuy nhiên, việc lai tạo ra các giống cà chua bi phù hợp với khí hậu nóng khu vực phía Nam còn hạn chế.

Thí nghiệm được thực hiện trong điều kiện nhà màng kiểu thông gió cố định, có một lớp lưới cắt nắng 50%. Nhiệt độ trung bình trong nhà màng trong thời gian thí nghiệm là từ 28 - 34,2oC và độ ẩm không khí là 61,7 – 80,4% thích hợp cho cho sự sinh trưởng, phát triển của cây cà chua bi. Cà chua bi được trồng trên giá thể, nước và phân bón được cung cấp đồng thời qua hệ thống tưới nhỏ giọt. Hai mươi lăm dòng cà chua bi thế hệ S4 và 10 dòng thế hệ S5 được Trung tâm Nghiên cứu và Phát triển Nông nghiệp Công nghệ cao chọn lọc từ 2016 - 2019 với các đặc tính: thuộc loại hình sinh trưởng vô hạn, trái dạng hình tròn, khi chín có màu đỏ tươi. Vật liệu thử gồm 2 giống cà chua bi F1 (Kira và Yasis) được nhập nội từ Liên Bang Nga thuộc nhóm sinh trưởng vô hạn, trái chín màu đỏ.  Vật liệu sử dụng và quy trình trồng, chăm sóc cà chua bi áp dụng theo quy trình được công nhận tiến bộ kỹ thuật của Trung tâm Nghiên cứu và Phát triển nông nghiệp Công nghệ cao

Nghiên cứu KNKHC của 25 dòng cà chua bi S4 theo sơ đồ lai đỉnh với 2 vật liệu thử đã xác định được 10 dòng là D3.4; D10.4; D11.4; D12.4; D14.4; D15.4; D17.4; D19.4; D21.4 và D25.4 có KNKHC cao về năng suất thực thu. Các dòng này có ý nghĩa rất lớn trong chọn giống cà chua bi ưu thế lai. Kết quả nghiên cứu đã chọn tạo được 10 dòng cà chua bi S5 đạt năng suất thực thu 41,49 - 50,57 tấn/ha, khi chín vỏ quả có màu đỏ đẹp, độ Brix cao, đạt từ 6,9 - 8,1%, chống chịu khá với bệnh bệnh mốc sương Phytophthora infestans. Chúng có triển vọng để tạo ra giống phục vụ cho sản xuất và phù hợp với thị hiếu người tiêu dùng.

tnttrang 

Theo Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam - Số 1/2021
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987