CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Nghiên cứu phát triển giống lúa Hatri 11 phục vụ cho thực phẩm chức năng
Nghiên cứu do các tác giả Nguyễn Thị Lang, Bùi Chí Bửu - Viện Nghiên cứu Nông nghiệp Công nghệ cao ĐBSCL, tác giả Phạm Thị Thu Hà – Trường Đại học Tôn Đức Thắng thực hiện.

Hình giống lúa và gạo của HATRI 11

Viện Nghiên cứu Nông nghiệp Công nghệ cao tạo ra giống lúa giúp sức khỏe tốt hơn là khả năng giúp loài người phụ thuộc vào hạt cơm hàng ngày làm nguồn lương thực chính. Tạo ra những giống lúa giàu hàm lượng vi chất dinh dưỡng, sử dụng nhiều loại hình sinh thái cây lúa khác nhau để lai tạo ra giống lúa có hàm lượng GI thấp, giúp sức khỏe tốt hơn. Khám phá này là tiềm năng có tác động đáng kể trước sự bùng phát người mắc bệnh đái tháo đường (diabetes pandemic), vì nó có thể giúp cho người ăn cơm có cơ hội chọn lựa kiểu hình cây lúa phục vụ cho cái ăn của mình, cũng như giúp các nhà chọn giống tìm ra phương cách lai tại giống lúa có GI thấp.

Nghiên cứu nhằm mục tiêu chọn tạo được giống lúa giống có GI thấp phục vụ cho thực phẩm chức năng, năng suất cao, chất lượng tốt, ngắn ngày, kháng bệnh đạo ôn, bạc lá và rầy nâu. Phục vụ cho người dân lựa chọn thực phẩm chức năng.

Bằng phương pháp chỉ thị phân tử phối hợp với lai hồi giao được thực hiện để lai tạo giống mới quy tụ được nhiều gen mong muốn từ jinmibyeo/ Dular. Giống HATRI 11 có thời gian sinh trưởng thuộc nhóm A2 (95-100 ngày). Chiều cao cây 105-110 cm và độ dài bông 25-26 cm. So với giống khác, Giống HATRI 11 có số bông trên khóm trung bình (12-15 bông/ khóm). Số hạt chắc trên bông 122 hạt. Tỷ lệ hạt lép trong vụ ĐX khoảng 14,2%, thích hợp cho cả hai Đông Xuân và Hè Thu. Khả năng thụ phấn rất mạnh. Khối lượng 1000 hạt đạt 24,5 gr, vì vậy Giống HATRI 11 được xếp trong nhóm hạt dài. Chất lượng hạt gạo màu hạt gạo màu đỏ, Phân tích chỉ số GI ghi nhận thấp GI=51,7% Xét về chỉ số thu hoạch (HI), Giống HATRI 11 có giá trị HI tương đối cao, đạt 0,58. Năng suất của Giống HATRI 11 có tiềm năng lớn trong vụ đông xuân năng suất đạt 8,2 tấn/ha vụ Đông Xuân, trên 7 điểm; và năng suất 6,1 tấn/ha vụ Hè Thu, trên 5 điểm. Đây là giống có tính thích nghi rộng, năng suất ổn định, trong sản xuất ở ĐBSCL.

Vân Anh

 

Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn số 24/2019
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987