CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Kết quả chọn tạo và khảo nghiệm giống lúa OM429
Nghiên cứu do các tác giả Nguyễn Khắc Thắng, Nguyễn Thúy Kiều Tiên, Trần Ngọc Thạch, Trần Đình Giỏi – Viện Lúa ĐBSCL thực hiện.

Hiện tượng biến đổi khí hậu đang diễn ra những năm gần đây kéo dài theo nhiều nguy cơ tiềm ẩn cho vùng đồng bằng sông Cửu Long (ĐBSCL) như hiện tượng xâm nhập mặn, nhiễm phèn và hạn (Viện Khoa học Thủy lợi miền Nam, 2019). Việc chuyên canh một số giống như: IR50404, OM5451, OM6976,… về lâu dài sẽ dẫn tới hiện tượng thoái hóa giống và suy giảm khả năng chống chịu với dịch hại từ đó ảnh hưởng nghiệm trọng tới sản xuất lúa và lợi nhuận của người sản xuất. Vì vậy, việc đa dạng hóa giống lúa là một nhu cầu tất yếu để đảm bảo sản xuất được lâu dài và bền vững. Để đáp ứng được yêu cầu đề ra, các giống mới chọn tạo cần được bổ sung các tính trạng đặc biệt so với các giống lúa đang tồn tại trong sản xuất như tăng cường khả năng chống chịu mặn, một số đối tượng dịch hại chính…

Xuất phát từ những nhận thức trên, giống lúa OM429 đã được chọn tạo với mục tiêu duy trì đặc tính tốt của giống mẹ OM5451 nhưng được bổ sung thêm khả năng chống chịu mặn từ giống FL478.

Giống OM429 do Viện Lúa đồng bằng sông Cửu Long chọn tạo từ tổ hợp lai OM5451*2/FL478 từ vụ hè thu 2011. Sau đó được đánh giá và chọn lọc qua nhiều thế hệ và tham gia vào mạng lưới khảo nghiệm VCU từ vụ đông xuân 2016-2017. Khảo nghiệm cơ bản cho thấy, giống lúa OM429 đạt năng suất trung bình là 5,75 tấn/ha tương đương với năng suất trung bình của giống đối chứng OM5451 (5,81 tấn/ha), giống có hàm lượng amylose thấp (18%), hạt gạo thon dài, mặt gạo đẹp, tỷ lệ gạo nguyên cao (65,7%). Khảo nghiệm sản xuất qua hai vụ đông xuân 2017-2018 và hè thu 2018 giống OM429 đạt năng suất trung bình 5,24 tấn/ha tương đương với năng suất trung bình của giống đối chứng tại các điểm khảo nghiệm (5,24 tấn/ha). Kết quả thanh lọc khả năng chống chịu mặn cho thấy giống lúa OM429 biểu hiện khả năng chống chịu mặn tốt khi nhiễm mặn ở nồng độ muối 6‰ và cho năng suất vượt trội (tăng 14,12%) hơn giống đối chứng OM5451 tại điểm xâm nhiễm mặn Trần Đề, Sóc Trăng. Giống được Cục Trồng trọt, Bộ Nông nghiệp & PTNN công nhận sản xuất thử tại vùng đồng bằng sông Cửu Long theo Quyết định số 333/QĐTT-VPPN ngày 14 tháng 10 năm 2019.

Vân Anh

Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn số 24/2019
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987