CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Ảnh hưởng của một số điều kiện công nghệ đến hiệu suất trích ly dầu ngô
Trong công nghiệp lương thực - thực phẩm và công nghiệp nhẹ, ngô được sử dụng làm nguyên liệu để sản xuất rượu, cồn, tinh bột, dầu, bánh kẹo… Sau khi khai thác dầu, bã ngô có thể sử dụng làm thức ăn gia súc.

Trong ngô, đặc biệt là dầu ngô có chứa hàm lượng lớn axit béo không bão hòa như axit linoleic (55%), axit oleic (28%), axit linolenic (1%), kết hợp với vitamin E trong phôi ngô có thể giảm đi nồng độ cholesterol trong máu và ngăn ngừa chúng tích trữ lại ở thành mạch máu. Do đó, dầu ngô có tác dụng ngăn ngừa và điều trị đối với các bệnh về tim mạch, xơ vữa động mạch, mỡ máu cao và cao huyết áp. Glutathione trong ngô dưới tác động của selen có thể sản sinh ra chất giúp hồi phục sắc đẹp, hạn chế quá trình lão hóa

Nghiên cứu được thực hiện khảo sát trên 4 giống ngô lai: Giống ngô lai NK4300, DK6818, AG59 và ngô nếp lai AG500. Hạt ngô được thu mua tại hộ nông dân ở Đan Phượng (Hà nội) và Yên Châu (Sơn La) là những hạt già, đã phơi khô, loại bỏ hạt lép. Nguyên liệu có chất lượng đồng đều, không bị mối mọt, sâu bệnh. Ngô nguyên liệu được bao kín, bảo quản trong điều kiện khô ráo, thoáng mát, hạt ngô với hàm lượng dầu 3,36 - 5,73% theo chất khô nhằm mục đích lựa chọn giống ngô thích hợp cho quá trình trích ly dầu. Nghiên cứu đã lựa chọn được nguyên liệu thích hợp cho trích ly dầu ngô là giống ngô NK4300 với hàm lượng dầu so với tổng lượng chất khô là 5,73%. Độ mịn nguyên liệu hạt ngô thích hợp nhất là 0,1 < d ≤ 0,25 mm. Quy trình công nghệ trích ly dầu ngô theo phương pháp này cho hiệu suất thu nhận dầu đạt 96,81% với các thông số kĩ thuật tối ưu gồm dung môi trích ly n - hexan; số lần trích ly 2 lần (Trích ly lần 1: tỷ lệ nguyên liệu/dung môi là 1/8 trong 5 giờ; trích ly lần 2: tỷ lệ nguyên liệu/dung môi là 1/4 trong 2 giờ) nhiệt độ trích ly 690C. Dầu hạt ngô thu được có hàm lượng cao axit béo linoleic (ω - 6) 45,65%, axit oleic (ω - 9) 34,30%, axit béo không bão hòa rất tốt cho sức khỏe và hàm lượng cao vitamin E, đây chính là những nguồn nguyên liệu rất quý, có giá trị cao trong sản xuất thực phẩm chức năng và dược phẩm.. Sau khi trích ly, dịch trích ly được cô đặc bằng thiết bị cô quay chân không thu được dầu ngô.

Dầu hạt ngô thu được có hàm lượng các acid béo không bão hòa và hàm lượng vitamin E cao là nguồn nguyên liệu trong sản xuất thực phẩm chức năng và dược phẩm.

Theo Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam - Số 11/2016
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987