CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Uống rượu vang đỏ giúp sống thọ hơn và khỏe mạnh hơn
Uống quá nhiều rượu luôn có liên quan đến sức khỏe kém. Tuy nhiên, một số nhà khoa học cho rằng một ly rượu vang nhỏ mỗi ngày thực sự có thể giúp ích rất nhiều cho sức khỏe của bạn. Tại sao? Vì nghiên cứu mới này của UCL đã lưu ý rằng tất cả là do một hợp chất resveratrol có trong rượu vang đỏ - nó thực sự có thể giúp bạn có một cuộc sống khỏe mạnh và sống thọ hơn.

Các nhà khoa học đã quan tâm đến hợp chất resveratrol trong một thời gian dài. Hợp chất này, được tìm thấy trong rượu vang đỏ, có rất nhiều hứa hẹn trong việc làm chậm lão hóa. Lúc đầu, người ta tin rằng nó hoạt động vì nó là chất chống oxy hóa, nhưng bây giờ ý tưởng về chất chống oxy hóa ngăn chặn lão hóa phần lớn đã không còn. Tuy nhiên, resveratrol vẫn rất hữu ích.

Resveratrol là một hợp chất kích hoạt sirtuin. Sirtuins đang báo hiệu các protein có liên quan đến các quá trình như sửa chữa DNA và điều chỉnh trao đổi chất, đó là lý do tại sao các nhà khoa học muốn xem những gì kích hoạt chúng theo các hợp chất có trong chế độ ăn uống. Các nghiên cứu trước đây đã chỉ ra rằng estrogen làm tăng tín hiệu sirtuin thông qua các thụ thể estrogen, điều này cũng rất thú vị đối với các nhà khoa học, bởi vì sirtuins hoạt hóa có liên quan đến tuổi thọ khỏe mạnh và lâu hơn.

Các nhà khoa học đã phát hiện ra rằng resveratrol kích hoạt sirtuin thông qua estrogen. Hợp chất có trong rượu vang đỏ thực sự bắt chước oestradiol (một trong ba hormone estrogen chính) và khiến sirtuins kích hoạt và bắt đầu sửa chữa tổn thương có liên quan đến lão hóa. Vì estrogen, bị coi nhầm là nội tiết tố nữ, có liên quan đến nhiều chức năng sự thèm ăn đến sinh sản. Nồng độ estrogen lành mạnh thực sự có thể giúp ngăn ngừa bệnh tiểu đường type 2, loãng xương, hội chứng chuyển hóa, viêm, bệnh Alzheimer, bệnh tim và một số bệnh khác.

Các nhà khoa học cũng phát hiện ra rằng liều resveratrol rất quan trọng. Trong khi liều thấp của hợp chất có trong rượu này bắt chước estrogen, liều lớn hơn thực sự hoạt động theo cách hoàn toàn ngược lại. Điều này có nghĩa là một lượng lớn resveratrol thực sự ức chế sirtuins và thậm chí có thể đẩy nhanh quá trình lão hóa. Đây là một trong những lý do tại sao bạn nên hạn chế uống rượu. Tiến sĩ Henry Bayele, tác giả của nghiên cứu cho biết: Việc tiêu thụ rượu vang đỏ vừa phải như một phần của chế độ ăn uống lành mạnh có thể mang lại lợi ích của estrogen. Điều này sẽ áp dụng cho cả nam và nữ ở mọi lứa tuổi, nhưng phụ nữ sau mãn kinh có thể cảm thấy những lợi ích này nhiều nhất vì họ có trữ lượng estrogen thấp hơn so với nam giới ở độ tuổi tương tự.

Rượu vang đỏ là một phần của chế độ ăn Địa Trung Hải, có lợi cho sức khỏe Người dân ở khu vực Địa Trung Hải thường uống một ly rượu vào bữa tối hoặc bữa trưa. Mặc dù toàn bộ chế độ ăn uống của họ được xem là lành mạnh, nhưng có thể rượu vang là một phần lý do tại sao người dân ở khu vực Địa Trung Hải có xu hướng sống lâu hơn.

ctngoc

www.technology.org
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987