CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Đánh giá khả năng kháng oxy hóa, ức chế enzyme α-amylase và α-glucosidase của các cao chiết từ lá cây núc nác (Oroxylum indicum L.)
Mục tiêu của nghiên cứu là đánh giá hiệu quả kháng oxy hóa và khả năng ức chế các enzyme α-amylase và α-glucosidase của lá cây núc nác nhằm hướng tới việc sử dụng cây núc nác trong hỗ trợ điều trị bệnh ĐTĐ cũng như các biến chứng của bệnh.

Nghiên cứu do nhóm tác giả Đái Thị Xuân Trang, Nguyễn Thị Thùy Oanh, Trần Chí Linh, Lê Thanh Phương Thảo, Trần Thanh Mến và Nguyễn Trọng Tuân - Trường Đại học Cần Thơ thực hiện.

Nhiều nghiên cứu trên thế giới đã được thực hiện nhằm tìm ra phương án tốt nhất để điều trị cho bệnh nhân đái tháo đường (ĐTĐ). Trong đó, nhiều nghiên cứu về các chiết xuất từ thảo dược có khả năng làm giảm glucose huyết đã được công bố. Một trong những cách thức để kiểm soát glucose huyết sau bữa ăn là ức chế enzyme α-amylase và α-glucosidase. Do vậy, việc sử dụng các thực vật có thể có hiệu quả giảm glucose huyết và kháng oxy hóa nhằm giảm nguy cơ bệnh ĐTĐ cũng như các biến chứng do bệnh ĐTĐ gây ra.

Cây núc nác (Oroxylum indicum L.) là một trong những loại thảo mộc truyền thống ở Châu Á. Thành phần hóa học của cây núc nác chủ yếu chứa flavonoid, naphthalenoid và cyclohexylethanoid có khả năng điều trị một số bệnh như vàng da, viêm khớp, thấp khớp, loét dạ dày, khối u, bệnh đường hô hấp, đái tháo đường, tiêu chảy, kiết lỵ và đặc biệt là ung thư. Trên thế giới, cũng đã có nhiều nghiên cứu và xác minh thực nghiệm về tác dụng chữa bệnh của cây núc nác. Tuy nhiên cho đến nay, có rất ít nghiên cứu về khả năng hỗ trợ điều trị bệnh đái tháo đường của loài dược liệu này. Mục tiêu của nghiên cứu là đánh giá hiệu quả kháng oxy hóa và khả năng ức chế các enzyme α-amylase và α-glucosidase của lá cây núc nác nhằm hướng tới việc sử dụng cây núc nác trong hỗ trợ điều trị bệnh ĐTĐ cũng như các biến chứng của bệnh.

Cây núc nác (Oroxylum indicum L.)

Thành phần hóa học của lá cây núc nác được xác định có chứa các nhóm chất alkaloid, flavonoid, glycoside, tannin, steroid và triterpenoid. Hàm lượng polyphenol (60,56±0,30 mg GAE/g cao chiết) và flavonoid (235,29±2,88 mg QE/g cao chiết) trong cao ethyl acetate nhiều hơn cao chiết từ ba dung môi còn lại là ethanol, n-hexane và dichloromethane.

Kết quả đánh giá hoạt tính kháng oxy hóa và ức chế enzyme của các cao chiết ethanol, n-hexane, dichloromethane và ethyl acetate từ lá cây núc nác: cao ethyl acetate có hoạt tính kháng oxy hóa và ức chế hoạt động của các enzyme α-amylase và α-glucosidase mạnh nhất trong các cao chiết được khảo sát.

Các cao chiết lá cây núc nác được sơ bộ định tính thành phần hóa học, định lượng polyphenol và flavonoid, khảo sát khả năng kháng oxy hóa, ức chế enzyme α-amylase và α-glucosidase. Kết quả chỉ ra rằng tất cả các cao chiết đều có hoạt tính kháng oxy hóa. Hoạt động kháng oxy hóa và ức chế enzyme của các cao chiết có mối tương quan logic với hàm lượng polyphenol và flavonoid. Cao ethyl acetate có hàm lượng polyphenol và flavonoid cao nhất, cho thấy hoạt động kháng oxy hóa và ức chế enzyme mạnh hơn các cao chiết còn lại.

Các kết quả nghiên cứu cho thấy lá cây núc nác có thể là dược liệu tiềm năng trong việc hỗ trợ điều trị các bệnh liên quan đến gốc tự do và bệnh ĐTĐ, cần được nghiên cứu thêm để xem xét khả năng ứng dụng trong y học hoặc trong thực phẩm chức năng.

Lttsuong

Tạp chí Khoa học trường Đại học Cần Thơ, Tập 55, Số 6A (2019): 29-36
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987