CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Nghiên cứu khẩn cấp nước súc miệng có tác dụng giảm lây truyền SARS-CoV-2
Một nhóm các nhà khoa học từ Trường Y khoa Đại học Cardiff, cùng với các trường đại học của Nottingham, Colorado, Ottawa, Barcelona và Viện Cambridge Bab Babraham đã kêu gọi nghiên cứu khẩn cấp nước súc miệng có tác dụng giảm lây truyền SARS-CoV-2.

Nhóm nghiên cứu đã tiến hành đánh giá nghiên cứu khoa học về lĩnh vực này, nghiên cứu được công bố trên tạp chí Function, để đánh giá xem liệu nước súc miệng có khả năng giảm lây truyền trong giai đoạn đầu của nhiễm trùng hay không.

SARS-CoV-2 là một loại virut có màng bọc mỡ (lipid) bên ngoài - nhưng các nhà nghiên cứu cho biết cho đến nay vẫn chưa có cuộc thảo luận nào về vai trò tiềm tàng của việc phá hủy màng này như cách có thể làm bất hoạt virus ở cổ họng.

Các nghiên cứu trước đây đã chỉ ra rằng các tác nhân thường được tìm thấy trong nước súc miệng, chẳng hạn như ethanol, povidone-iodine và cetylpyridinium lượng thấp có thể phá vỡ màng lipid của một số loại virus bao bọc. Vẫn chưa biết liệu đây có thể là trường hợp của virus  corona mới này hay không.

Các nhà nghiên cứu đã đánh giá các công thức nước súc miệng hiện có về khả năng phá vỡ lớp vỏ lipid SARS-CoV-2 - và cho rằng một số đánh giá lâm sàng là xứng đáng.

Để xác định tiềm năng của phương pháp này có thể bao gồm đánh giá các công thức hiện có hoặc thiết kế riêng trong nước súc miệng trong phòng thí nghiệm và sau đó trong các thử nghiệm lâm sàng. Các thử nghiệm dựa trên dân số được giám sát có thể được thực hiện với các nhãn hiệu nước súc miệng có sẵn trên thị trường.

Sử dụng nước súc miệng an toàn cho đến nay vẫn chưa được các cơ quan y tế công cộng ở Anh xem xét. Trong các thí nghiệm ống nghiệm và các nghiên cứu lâm sàng hạn chế, một số loại nước súc miệng có chứa đủ các thành phần diệt virut nhắm tới mục tiêu phá vỡ lipid hiệu quả ở các loại virus có vỏ bọc tương tự.

"Điều chúng tôi chưa biết là liệu nước súc miệng hiện có hoạt tính chống lại màng lipid của SARS-CoV-2 hay không. Đánh giá của chúng tôi về các tài liệu cho thấy rằng nghiên cứu là cần thiết để xác định tiềm năng của nước súc miệng để chống lại virus mới này".

ctngoc

www.technology.org
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987