CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Kết quả điều tra xác định thành phần sâu bệnh hại chính trên bưởi đỏ Hòa Bình (Citrus grandis L.) trồng tại Hà Nội
Nghiên cứu do các tác gải Đào Kim Thoa, Nguyễn Văn Dũng, Đào Quang Nghị, Võ Văn Thắng, Đinh Thị Vân Lan – Viện Nghiên cứu Rau quả thực hiện.

Đối với cây có múi chung và bưởi (Citrus grandis L.) nói riêng có khá nhiều loại sâu bệnh hại, đặc biệt có những bệnh rất nguy hiểm gây hủy diệt hàng loạt như bệnh tristeza, greening. Ở Nhật Bản đã ghi nhận 240 loại côn trùng và nhện hại trên cây cam quýt, tại 14 tỉnh miền Nam Trung Quốc như nhận 489 loại chân khớp gây hại trên cam, Đài Loan có 167 loài, Malaysia có 174 loài, trong khu vực Thái Bình Dương (Trần Thiên Bình, 2002). Ở Austrailia cũng đã ghi nhận 131 loài côn trùng và nhện hại trên cam quýt (Dan Smith và cs., 1997).

Ở nước ta, đã ghi nhận những loại sâu bệnh gây hại trên cây có múi. Trong đó các loại sâu hại quan trọng là sâu vẽ bùa, sâu đục thân, đục cành, ruồi đục quả, ngài chích quả và nhện (Vũ KHác NHượng, 1993; Crop protection Compendium; Module 1, CABI). Các loại bệnh hại chính là greening, tristeza, loét, bệnh sẹo, thán thư… Tại đồng bằng sông Cửu Long có 61 loại sâu và nhện hại cây có múi (Nguyễn Thị Thu Cúc, 2000). Tại Hà Giang đã phát hiện 66 loại sâu hại thuộc 8 bộ, 30 họ, trong đó có sâu vẽ bùa (Phyllosnistis citrella), nhện đỏ (Panonychus citri), rầy chổng cánh (Diaphorina citri), ruồi đục quả hại chính (Trần Thị Bình, 2002).

Ở Hà Nội, cây bưởi đã và đang là cây có hiệu quả kinh tế, nông dân nhiều địa phương đưa vào trồng trong chương trình chuyển đổi cơ cấu cây trồng vật nuôi. Hiện nay, trên địa bàn Hà Nội, ngoài cây bưởi Diễn còn nhiều giống bưởi khác đang phát triển nhiều nhằm đa dạng hóa và rải vụ thu hoạch như  bưởi đường Quế Dương, bưởi La tinh,… trong đó giống bưởi đỏ Hòa Bình cũng đang được nghiên cứu phát triển. Tuy nhiên, những năm gần đây trên địa bàn Hà Nội cũng đã xuất hiện những yếu tố mới bất thường về các vấn đề ra hoa, đậu quả, đặc biệt có những loại đối tượng sâu bệnh hại phat sinh.

Việc điều tra xác định thành phần sâu bệnh hại chính trên bưởi đỏ Hòa Bình trồng tại Hà Nội là  bước đi ban đầu không thể thiếu, làm cơ sở nghiên cứu các kỹ thuật phòng trừ, góp phần phát triển cây bưởi đỏ Hòa Bình tại Hà Nội một cách bền vững. Đối tượng của nghiên cứu là cây bưởi đỏ Hòa Bình được trồng tại Hà Nội; các loài sâu bệnh xuất hiện trên cây bưởi đỏ tại Hà Nội.

Qua thời gian thực hiện, kết quả điều tra năm 2018 trên giống bưởi đỏ Hòa Bình trồng tại Gia Lâm và Chương Mỹ, thành phố Hà Nội, đã phát hiện được 10 loài sâu và nhện gây hại, 3 loại bệnh và 4 loài thiên địch. Trong đó, sâu vẽ bùa (Phyllocnistis citriella), nhện đỏ (Panonychus citri), bệnh loét (Xanthomonas campestris pv. citri) và bệnh chảy gôm (Phytophthora spp.) là những đối tượng sâu bệnh gây hại chủ yếu trên giống bưởi đỏ Hòa Bình.

 

Vân Anh

Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn số 24/2019
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987