CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Phân tích hiệu quả sản xuất của nông hộ trồng đậu phộng ở tỉnh Trà Vinh
Đậu phộng (lạc) là loại cây công nghiệp ngắn ngày có nguồn gốc từ Nam Mỹ (Bolivia, Paragoay, Pê ru,…). Đậu phộng không chỉ là cây thực phẩm quan trọng mà còn là cây có dầu mang lại giá trị kinh tế cao.

Với ưu thế đặc thù là có 17.665 ha diện tích đất giồng cát nên tỉnh Trà Vinh rất thích hợp phát triển các loại cây lấy củ, đặc biệt là cây đậu phộng. Việc sản xuất đậu phộng của phần lớn nông hộ ở Trà Vinh vẫn mang tính đặc thù là manh mún, quy mô nhỏ. Nông hộ trồng đậu phộng ở tỉnh Trà Vinh đang phải đối mặt với nhiều thách thức như: chất lượng, giá cả các yếu tố đầu vào không ổn định và cao, thiếu vốn và phương tiện sản xuất, chi phí sản xuất gia tăng,... Cùng với thói quen sản xuất chủ yếu dựa vào kinh nghiệm của bản thân, chưa ứng dụng nhiều khoa học kỹ thuật hiện đại vào sản xuất cũng như chưa tính toán hiệu quả đầu tư trong quá trình sản xuất nên dẫn đến sản lượng đậu phộng còn hạn chế, chưa phát huy được hết lợi thế và tiềm năng của tỉnh Trà Vinh. Do đó, nhóm tác giả Thạch Kim Khánh (Agribank chi nhánh thị xã Duyên Hải Trà Vinh) và Trần Minh Hải (Trường cán bộ Quản lý Nông nghiệp Phát triển Nông thôn II) đã thực hiện nghiên cứu này, mục tiêu của nghiên cứu là phân tích hiệu quả kỹ thuật, hiệu quả phân phối nguồn lực, hiệu quả sử dụng chi phí và hiệu quả theo quy mô sản xuất của nông hộ trồng đậu phộng ở tỉnh Trà Vinh.

Nhóm tac giả đã tiến hành thu thập số liệu sơ cấp bằng cách phỏng vấn trực tiếp 118 nông hộ sản xuất đậu phộng ở 3 huyện Cầu Ngang, Duyên Hải và Trà Cú bằng phương pháp chọn mẫu theo hạn ngạch. Phương pháp phân tích màng bao dữ liệu (Data Envelopment Analysis) được sử dụng để ước lượng. Kết quả phân tích cho thấy, năng suất đậu phộng trung bình của nông hộ được khảo sát là 664,20 kg/1.000m2. Phần lớn các hộ sản xuất đậu phộng đạt hiệu quả kỹ thuật và hiệu quả theo quy mô khá cao. Hiệu quả kỹ thuật trung bình của nông hộ sản xuất đậu phộng là 89,8%, hiệu quả phân phối nguồn lực là 73,6%, hiệu quả sử dụng chi phí là 65,9% và hiệu quả theo quy mô là 95,0%. Để nâng cao hiệu quả sản xuất, các hộ trồng đậu phộng nên điều tiết và phân bổ các nguồn lực đầu vào của quá trình sản xuất hợp lý hơn. Hộ sản xuất có thể tham khảo theo kết quả phân phối nguồn lực được đề xuất từ kết quả ước lượng từ mô hình DEA. Bên cạnh đó, các hộ trồng đậu phộng vẫn có thể cải thiện năng suất và hiệu quả theo quy mô nếu quy mô sản xuất được thay đổi hợp lý hơn. Đây là cơ sở khoa học quan trọng để các cấp, các ngành của tỉnh Trà Vinh tham khảo khi đề xuất các kế hoạch, các chương trình hỗ trợ nhằm giúp các hộ trồng đậu phộng nâng cao hiệu quả sản xuất và góp phần cải thiện thu nhập.

Nghiên cứu đăng trên Tạp chí Khoa học Đại học Mở Thành phố Hồ Chí Minh, 15(2), 38-45.

pcmy

Tạp chí Khoa học Đại học Mở Thành phố Hồ Chí Minh (pcmy)
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987