CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Mật ong Úc có chứa một loại đường hiếm
Mật ong có chứa khá nhiều đường tinh khiết. Nhưng mọi người tin rằng nó thực sự tốt cho sức khỏe so với đường tinh luyện. Thật kỳ lạ, trong một thời gian dài, người ta đã cho rằng mật ong từ ong keo bản địa ở Úc rất tốt đến nỗi ngay cả những người mắc bệnh tiểu đường cũng có thể ăn nó. Các nhà khoa học không chắc chắn về điều đó, nhưng hóa ra đó là sự thật!

Các nhà nghiên cứu đã lấy mẫu mật ong từ hai loài ong không phải là ong bản địa của Úc. Những mẫu này đã không được thu thập ở Úc - một mẫu được lấy từ Malaysia và một mẫu được lấy từ Brazil. Các nhà khoa học muốn xem loại đường nào tạo nên mật ong đó. Họ nghi ngờ rằng đó là maltose, có chỉ số đường huyết khá cao, khiến nó không phù hợp với bệnh nhân tiểu đường. Tuy nhiên, họ đã rất ngạc nhiên khi thấy rằng 85% lượng đường có trong mật ong đó thực sự là trehalulose.

Trehalulose là một loại đường rất hiếm, không có trong bất kỳ sản phẩm thực phẩm phổ biến nào. Nó có chỉ số đường huyết thấp (GI), điều đó có nghĩa là phải mất khá nhiều thời gian để nó được hấp thụ vào máu và bạn không bị tăng đột biến về lượng đường huyết. Như một phần thưởng bổ sung, trehalulose không gây ra sâu răng. Vì vậy, thật tuyệt vời, tất cả chúng ta nên bắt đầu tiêu thụ nhiều mật ong của ong keo ở Úc để thay thế cho các loại đường thông thường.

Một kg mật ong của ong keo thường có giá khoảng 200 đô la Úc (khoảng 142 USD). Điều này có thể làm tăng khả năng mọi người bán các loại mật ong khác như sản phẩm ong keo của Úc. Hoặc pha loãng nó đến mức hầu như không thể sử dụng. Tuy nhiên, các nhà khoa học cho rằng tính năng độc đáo này của trehalulose chính là đường giúp mật ong của ong keo của Úc dễ dàng nhận biết và đạt tiêu chuẩn.

Mary Fletcher, một trong những tác giả của nghiên cứu, cho biết: Vì nghiên cứu này, chúng tôi có thể thử nghiệm loại đường mới lạ này, điều này sẽ giúp ngành công nghiệp thiết lập một tiêu chuẩn thực phẩm cho mật ong. Những người đã được cấp bằng sáng chế về cách sản xuất trehalulose tổng hợp với enzyme và vi khuẩn, nhưng nghiên cứu của chúng tôi cho thấy mật ong không có thể được sử dụng như một loại thực phẩm tự thân hoặc trong các thực phẩm khác để có được lợi ích sức khỏe tương tự.

Những con ong keo đang trở nên phổ biến ở Úc không chỉ vì mật ong của chúng, mà còn vì vai trò của chúng là thụ phấn. Mặt khác, mật ong của chúng được đánh giá cao không chỉ vì lợi ích sức khỏe của nó, mà còn vì hương vị của nó. Đầu bếp muốn mật ong này cho thực phẩm chất lượng cao của họ và nhu cầu này đang giữ giá khá cao.

Mật ong cho bệnh nhân tiểu đường dường như là một ý tưởng mới tuyệt vời. Loại mật ong này là quá đắt. Tuy nhiên, bạn không phải ăn nhiều để thưởng thức hương vị.

ctngoc

www.technology.org
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987