CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Mất một enzym cụ thể sẽ làm tăng chuyển hóa chất béo và rèn luyện sức bền ở chuột
Người ta vẫn chưa hiểu rõ các cơ chế về cách các tế bào quay lại quá trình trao đổi chất của chúng để đáp ứng với những thay đổi về nguồn tài nguyên sẵn có, nhưng nghiên cứu mới cho thấy một hệ quả đáng ngạc nhiên khi một cơ chế đó bị tắt: khả năng tập luyện sức bền tăng lên.

Trong một nghiên cứu được công bố trên tạp chí Cell Metabolism ngày 4 tháng 8, các nhà nghiên cứu của Trường Y Harvard đã xác định vai trò quan trọng của enzyme, prolyl hydroxylase 3 (PHD3), trong việc cảm nhận sự sẵn có của chất dinh dưỡng và điều chỉnh khả năng phân hủy chất béo của tế bào cơ.

Khi chất dinh dưỡng dồi dào, PHD3 hoạt động như một chiếc phanh kìm hãm quá trình chuyển hóa chất béo không cần thiết. Phanh này được nhả ra khi nhiên liệu gần hết và cần nhiều năng lượng hơn, như khi tập thể dục.

Nghiên cứu cho thấy, việc ngăn chặn sản xuất ra PHD3 ở chuột dẫn đến những cải thiện đáng kể ở một số biện pháp thể dục. So với đồng loại bình thường của chúng, những con chuột không có enzym PHD3 chạy lâu hơn 40% và xa hơn 50% trên máy chạy bộ và có VO2 tối đa cao hơn, một dấu hiệu của độ bền đo lượng oxy hấp thụ tối đa trong quá trình tập luyện.

Phát hiện này làm sáng tỏ cơ chế quan trọng đối với cách tế bào chuyển hóa nhiên liệu và đưa ra manh mối để hiểu rõ hơn về chức năng cơ và thể chất.

Tuy nhiên, các nghiên cứu sâu hơn là cần thiết để làm sáng tỏ liệu cách này có thể được điều khiển ở người để cải thiện chức năng cơ trong môi trường bệnh tật hay không.

Các nhà khoa học đã nghiên cứu chức năng của PHD3, một loại enzyme mà họ đã phát hiện ra có vai trò điều chỉnh chuyển hóa chất béo ở một số bệnh ung thư trong các nghiên cứu trước đây. Nghiên cứu của họ cho thấy rằng, trong điều kiện bình thường, PHD3 điều chỉnh hóa học một loại enzyme khác, ACC2, từ đó ngăn chặn các axit béo xâm nhập vào ty thể để phân hủy thành năng lượng.

Trong nghiên cứu hiện tại, thí nghiệm của các nhà khoa học đã tiết lộ rằng PHD3 và một enzym khác có tên gọi là AMPK đồng thời kiểm soát hoạt động của ACC2 để điều chỉnh chuyển hóa chất béo, tùy thuộc vào năng lượng sẵn có.

Ở các tế bào chuột cô lập được nuôi trong điều kiện có đường, nhóm nghiên cứu phát hiện ra rằng PHD3 điều chỉnh hóa học ACC2 để ức chế chuyển hóa chất béo. Tuy nhiên, trong điều kiện có ít đường, AMPK kích hoạt và đưa ra một biến đổi hóa học khác, đối lập với ACC2, ngăn chặn hoạt động của PHD3 và cho phép các axit béo đi vào ty thể bị phá vỡ để tạo năng lượng.

Những quan sát này đã được xác nhận ở những con chuột sống, nhịn ăn để tạo ra tình trạng thiếu năng lượng. Ở những con chuột nhịn ăn, sự biến đổi hóa học phụ thuộc vào PHD3 thành ACC2 đã giảm đáng kể trong cơ xương và cơ tim, so với những con chuột được cho ăn. Ngược lại, sửa đổi phụ thuộc AMPK thành ACC2 tăng lên.

ctngoc

www.sciencedaily.com
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987