CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Quy trình mới kéo dài gấp đôi thời gian bảo quản mãng cầu dai
Trung tâm Nghiên cứu và Phát triển Nông nghiệp Công nghệ cao TPHCM đã nghiên cứu thành công quy trình bảo quản mãng cầu dai (na) bằng dung dịch chitosan 2%, kết hợp Zeolite/Cu2+, giúp tăng thời hạn bảo quản lên 1,5 - 2 lần so với phương pháp thông thường.

Zeolite/Cu2+ bột và dạng gói (5g/gói). Ảnh: NNC

Mãng cầu dai được trồng trên khắp cả nước, tập trung nhiều ở nhiều ở vùng Đông Nam Bộ và các tỉnh Đồng bằng sông Cửu Long. Đây còn là loại trái cây đặc sản của vùng đất Tây Ninh. Hiện nay, mãng cầu dai vẫn chủ yếu được tiêu thụ tại thị trường trong nước, còn ít được xuất khẩu, mặc dù thị trường ngoài nước có nhu cầu.

Các công ty thu mua mãng cầu dai để xuất khẩu đều gặp khó khăn trong khâu bảo quản, do loại quả này có đặc tính chín nhanh sau thu hoạch. Nếu chỉ dùng bao xốp bảo quản trước khi cho vào thùng carton thì không ức chế được ethylene nội sinh sinh ra từ quả mãng cầu dai sau thu hoạch nên quá trình chín diễn ra rất nhanh (chỉ sau 2 ngày, trái bắt đầu có hiện tượng hư hỏng), dẫn đến tỷ lệ hư hỏng, hao hụt lớn.

Trước thực tế đó, nhóm tác giả Trung tâm Nghiên cứu và Phát triển Nông nghiệp Công nghệ cao TPHCM đã nghiên cứu quy trình bảo quản mãng cầu dai bằng dung dịch chitosan 2%, Zeolite/Cu2+.

Chitosan đã được chứng minh có các hoạt tính sinh học khác nhau như kháng oxy hóa, giảm cholesterol, kháng khuẩn, kháng nấm,... Các chức năng này kết hợp với tính không độc, tương thích sinh học cao và phân hủy tự nhiên đã làm nó trở thành một polymer có tiềm năng ứng dụng lớn trong bảo quản thực phẩm, trái cây tươi,… Zeolite là một vật liệu khoáng vô cơ có thành phần là aluminosilicat. Nhờ cấu trúc tinh thể rỗng, Zeolit có khả năng hấp phụ và chọn lọc cao nên được ứng dụng trong nhiều lĩnh vực như sản xuất nước giải khát, loại bỏ kim loại nặng và các chất độc hại khác trong thực phẩm bổ sung, ứng dụng bao gói sản phẩm, bảo quản nông sản,…

Theo quy trình, mãng cầu sau khi thu hoạch được rửa sạch rồi xử lý bằng cách nhúng vào dung dịch chitosan 2% trong khoảng 1 phút và làm ráo nước bằng quạt công nghiệp trong vòng 30 phút. Sau đó, đóng gói mãng cầu trong lưới xốp và xếp vào các thùng carton để hạn chế va chạm trong quá trình vận chuyển. 6 gói zeolite/Cu2+ (5g/gói) được đặt ở các góc thùng, sau đó bảo quản thùng trong kho lạnh ở nhiệt độ 10 ± 1°C, độ ẩm không khí 80 ± 5% (xuất khẩu) hoặc nhiệt độ phòng 30 ± 2°C, độ ẩm không khí 80 ± 5% (thị trường nội địa).

Thử nghiệm bảo quản mãng cầu

Đối với mãng cầu bảo quản ở 10oC sẽ, thời hạn bảo quản kéo dài 12 ngày, thích hợp với việc vận chuyển xa. Mãng cầu bảo quản tại nhiệt độ 30oC tiêu thụ trong nước, tại các siêu thị, có thời hạn bảo quản 5 ngày.

Quy trình này khi áp dụng tại Công ty TNHH MTV Nam Trạng cho kết quả ở 30± 2°C, độ ẩm không khí 80 ± 5%, có thời hạn bảo quản 5 ngày, cao hơn so với quy trình bảo quản bằng bao xốp mà công ty đang áp dụng. Trái sáng màu, có mùi thơm tự nhiên.

Theo nhóm nghiên cứu, khi áp dụng công nghệ này, chi phí tăng lên 242,2 đồng/kg, nhưng giúp tăng thời gian bảo quản mãng cầu lên 1,5-2 lần so với bảo quản bằng phương pháp thông thường. Đặc biệt, bảo quản bằng chitosan kết hợp zeolite/Cu2+ không ảnh hưởng đến sức khỏe người tiêu dùng và môi trường xung quanh; đồng thời giảm thất thoát sau thu hoạch, thuận tiện cho vận chuyển trong nước và xuất khẩu, hạn chế sử dụng hóa chất độc hại.

Kiều Anh

www.khoahocphattrien.vn (ctngoc)
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987