CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Chiết xuất catechin từ lá chè xanh
Trung tâm Công nghệ Sinh học TPHCM đã nghiên cứu quy trình chiết xuất catechin - tác nhân kháng khuẩn được ứng dụng nhiều trong thực phẩm và là thành phần trong nhiều loại thực phẩm chức năng - từ lá chè xanh.

Catechin là tên gọi chung của các hợp chất polyphenol được chiết xuất từ lá chè xanh, có khả năng làm giảm các gốc tự do và được dùng như một tác chất kháng oxi hóa có nguồn gốc tự nhiên, sử dụng hiệu quả và an toàn trong công nghệ thực phẩm, thay thế các chất kháng oxi hóa tổng hợp dễ gây tác dụng phụ có hại. Ngoài ra, catechin có khả năng ức chế các enzyme có nguồn gốc từ vi khuẩn và tiêu diệt các loại vi khuẩn làm hư hỏng thực phẩm, loại bỏ các độc tố do chúng gây ra. Vì vậy, catechin là tác nhân kháng khuẩn được ứng dụng nhiều trong thực phẩm và là thành phần trong nhiều loại thực phẩm chức năng.

Catechin còn có tác dụng kháng viêm, ngăn ngừa và điều trị một số bệnh ung thư, tim mạch, cao huyết áp, đường ruột, làm chậm quá trình lão hóa,... Với những tác dụng quá giá trên, catechin có giá trị cao cả về mặt kinh tế và y học. Tuy nhiên, quy trình chiết tách và đánh giá hoạt tính sinh học của catechin ở Việt Nam hiện chưa được chuẩn hóa và thực hiện một cách bài bản.

Theo quy trình của nhóm nghiên cứu, 100g bột trà xanh (khô) được hòa với 1.000ml nước, rồi tiến hành chiết nóng trong 1 giờ ở nhiệt độ 80ºC để thu dịch chiết trà. Đem cô quay dịch này ở 65ºC rồi bổ sung thêm chloroform để loại caffein, diệp lục tố, chất béo và các tạp chất khác. Tiếp tục hòa dung dịch này với ethyl acetate nhằm thu nhận catechin, cuối cùng bổ sung acid citric và đem cô quay ở nhiệt độ 40oC, thu được 230,98mg bột catechin có màu vàng, mịn, thơm.

Bột catechin được chiết xuất từ lá chè xanh. Ảnh: NNC

Đánh giá hoạt tính sinh học cho thấy, bột catechin tách chiết có khả năng kháng oxy hóa tốt, kháng viêm, làm lành nhanh vết thương ở tế bào, đối kháng với hai loại vi khuẩn là E. coli và S. aureu. Catechin tách chiết còn có khả năng ức chế tế bào ung thư trên ba dòng tế bào HepG2 (ung thư gan), A549 (ung thư phổi) và K562 (ung thư máu).

Từ kết quả nghiên cứu nói trên, có thể ứng dụng bột catechin để phát triển một số sản phẩm như trà hòa tan, thực phẩm chức năng, chất kháng khuẩn, chống viêm, chống oxy hóa,... Hiện nhóm đang tiếp tục nghiên cứu, khảo sát thêm khả năng kháng khuẩn, ức chế tế bào ung thư trên nhiều dòng tế bào khác nhau, đánh giá hoạt tính kháng viêm trên chuột,...của bột catechin.

Kiều Anh

www.khoahocphattrien.vn (ctngoc)
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987