CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Chế độ ăn giàu Caroten giúp giảm nguy cơ phát triển bệnh thoái hóa điểm vàng
Chế độ ăn Địa Trung Hải - nhiều trái cây, rau, các loại đậu, ngũ cốc nguyên hạt, dầu ô liu và cá có dầu - có thể ngăn ngừa sự phát triển của bệnh thoái hóa điểm vàng do lão hóa (AMD), nguyên nhân hàng đầu gây suy giảm thị lực ở những người trên 50 tuổi.

Một nghiên cứu mới được công bố bởi các nhà nghiên cứu từ Viện Y tế và Nghiên cứu Y học quốc gia Pháp và Đại học Bordeaux tại Trung tâm Nghiên cứu Sức khỏe Dân số Bordeaux đã tiết lộ mối liên hệ giữa các carote - sắc tố thực vật bảo vệ võng mạc - và giảm nguy cơ phát triển thoái hóa điểm vàng (AMD) tiến triển. Dựa trên việc theo dõi 609 người trong thời gian 8 năm, nghiên cứu này tạo thành nghiên cứu theo chiều dọc đầu tiên xác định mối liên hệ này và nghiên cứu được công bố trên tạp chí Nutrients.

Thoái hóa điểm vàng do lão hóa (AMD) là nguyên nhân hàng đầu gây mất thị lực ở các nước công nghiệp phát triển. Căn bệnh thoái hóa này ảnh hưởng đến phần trung tâm của võng mạc, nơi rất quan trọng đối với việc sinh hoạt hàng ngày. Ở giai đoạn nặng, nó có hai dạng: dạng “ướt” tân mạch được điều trị bằng thuốc kháng VEGF được tiêm trực tiếp vào mắt và dạng teo “khô” hiện không có cách điều trị.

Mặc dù không có cách chữa trị nhưng có thể ngăn chặn hoặc làm chậm sự tiến triển của bệnh. Chúng ta đã quen thuộc với các yếu tố nguy cơ của AMD, có liên quan đến lão hóa và nền tảng di truyền - những yếu tố mà chúng ta không thể làm gì được.

Trong hai mươi năm qua, các nhà khoa học đã nghiên cứu mối liên hệ giữa dinh dưỡng và AMD. Hiện nay, chúng ta biết rằng nhiều loại thực phẩm có thể làm chậm quá trình thoái hóa: axit béo (omega 3), chất chống oxy hóa (vitamin C, kẽm, v.v.). Những chất này bảo vệ điểm vàng, vùng mắt bị ảnh hưởng bởi bệnh và nằm ở trung tâm của võng mạc.

Thông qua một nghiên cứu tiền cứu dựa trên thời gian theo dõi tám năm của nhóm ALIENOR, mục tiêu của các nhà khoa học là nghiên cứu mối liên hệ giữa sự hiện diện của lutein và zeaxanthin trong huyết tương và sự phát triển của AMD.

Không giống như các nghiên cứu trước đây, chỉ dựa trên thông tin do những người tham gia cung cấp về chế độ ăn uống, nhóm nghiên cứu đã phân tích mẫu máu và chứng minh mối liên hệ khách quan giữa sự hiện diện của lutein và zeaxanthin và việc giảm nguy cơ mắc bệnh AMD.

Kết quả này vẫn tương tự, cho dù dạng teo hay tân mạch. Tuy nhiên, ngoài lutein và zeaxanthin, không có carotenoid nào khác có liên quan đến việc giảm nguy cơ như vậy.

Lutein và zeaxanthin thực sự có tác dụng bảo vệ cho võng mạc. Chúng hấp thụ ánh sáng xanh, có thể làm hỏng mắt trong thời gian dài và hoạt động như chất chống oxy hóa để bảo vệ mắt khỏi stress oxy hóa - là một yếu tố gây ra AMD.

ctngoc

www.technology.org
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987