CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Nấm men biến tính ức chế sự phát triển của nấm ở thực vật
Khoảng 70 - 80% thiệt hại về cây trồng do bệnh vi sinh vật là do nấm gây ra. Thuốc diệt nấm là vũ khí quan trọng trong kho vũ khí của ngành nông nghiệp, nhưng chúng gây ra rủi ro về môi trường. Theo thời gian, nấm cũng phát triển khả năng kháng thuốc diệt nấm, dẫn người trồng vào cuộc tìm kiếm vô tận tìm ra những cách mới và cải tiến để chống lại bệnh nấm.

Sự phát triển mới nhất tận dụng khả năng bảo vệ của thực vật tự nhiên chống lại nấm. Nghiên cứu được công bố   trên tạp chí Biotechnology and Bioengineering, các kỹ sư và nhà nghiên cứu bệnh thực vật tại UC Riverside đã mô tả cách để tạo ra một loại protein ngăn chặn nấm phá vỡ thành tế bào, cũng như cách để sản xuất ra protein này với số lượng lớn để ứng dụng bên ngoài như một loại thuốc diệt nấm tự nhiên. Công trình này đưa ra một phương pháp mới để kiểm soát bệnh hại cây trồng giúp giảm sự phụ thuộc vào các loại thuốc diệt nấm thông thường.

Để xâm nhập vào các mô thực vật, nấm tạo ra các enzym sử dụng các phản ứng xúc tác để phá vỡ các thành tế bào cứng. Trong số này có polygalacturonase, hoặc PGs, nhưng thực vật không bất lực trước sự tấn công này. Thực vật tạo ra các protein được gọi là protein ức chế PG, hoặc PGIP, làm chậm quá trình xúc tác.

Một nhóm các nhà nghiên cứu UC Riverside đã xác định được đoạn DNA cho cây trồng cách tạo ra PGIP trong đậu xanh thông thường. Họ đã chèn các phân đoạn hoàn chỉnh và một phần vào bộ gen của men làm bánh để làm cho nấm men tạo ra PGIP. Nhóm nghiên cứu đã sử dụng nấm men thay vì thực vật vì nấm men không có PGIPs của riêng nó để làm bùn thí nghiệm và phát triển nhanh hơn thực vật.

Sau khi xác nhận nấm men đang tái tạo với DNA mới, các nhà nghiên cứu đã đưa nó vào môi trường nuôi cấy nấm Botrytis cinerea, một loại nấm gây thối mốc xám trên đào và các loại cây trồng khác; và Aspergillus niger, gây ra nấm mốc đen trên nho và các loại trái cây và rau quả khác.

Men có cả đoạn DNA hoàn chỉnh và một phần được mã hóa để sản xuất PGIP đã làm chậm sự phát triển của nấm thành công. Kết quả cho thấy nấm men đã sản xuất đủ PGIP để làm cho phương pháp này trở thành một ứng cử viên tiềm năng cho sản xuất quy mô lớn.

Bằng cách điều chỉnh nấm men theo một cách hơi khác, các nhà nghiên cứu có thể làm cho nó tiết ra PGIP để ứng dụng bên ngoài. Các nghiên cứu trước đây đã chỉ ra rằng việc đông khô các vi sinh vật xuất hiện tự nhiên trên táo, sau đó hoàn nguyên chúng trong dung dịch và phun lên cây trồng, làm giảm đáng kể bệnh nấm và hao hụt trong quá trình vận chuyển. Nấm men biểu hiện PGIP có thể được sử dụng theo cách tương tự. Tuy nhiên, họ cảnh báo rằng vì thực vật cũng hình thành mối quan hệ có lợi với một số loại nấm, nên các nghiên cứu trong tương lai cần đảm bảo thực vật chỉ đẩy lùi nấm có hại.

Các nhà nghiên cứu tiếp tục thiết kế các PGIP để nâng cao hiệu quả và phổ rộng hơn để chống lại các loại nấm gây bệnh khác nhau. Trong khi đó, sẽ tiếp tục đánh giá tiềm năng của việc sử dụng PGIPs được thiết kế để ngăn chặn bệnh trước thu hoạch và sau thu hoạch do nấm gây ra.

ctngoc

www.technology.org
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987