CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Ăn chay và hành vi
Trong thập kỷ qua, các nhà điều tra tại Trung tâm Y tế Beth Israel Deaconess đã đi đầu trong nỗ lực xác định số lượng nhỏ tế bào thần kinh nằm sâu trong não gây ra cảm giác đói. Nhưng chính xác thì làm thế nào mà các tế bào này và cảm giác đói khó chịu mà chúng gây ra lại thực sự khiến động vật tìm và ăn thức ăn vẫn chưa rõ ràng.

Hiện nay, một nghiên cứu được công bố trên tạp chí Nature đã làm sáng tỏ câu hỏi lâu đời này. Các nhà nghiên cứu tại Beth Israel Deaconess, nghiên cứu sử dụng mô hình chuột biến đổi gen được phát triển tại Beth Israel Deaconess để tiết lộ sự tương tác phức tạp giữa các tế bào thần kinh chi phối cảm giác đói, hành vi và học tập.

Tập trung vào các tế bào thần kinh tạo cảm giác đói AgRP, một quần thể nhỏ các tế bào thần kinh được tìm thấy trong vùng dưới đồi của não chịu trách nhiệm tạo ra cảm giác đói sau thời gian thiếu thốn, các nhà nghiên cứu sử dụng mô hình chuột được phát triển tại Beth Israel Deaconess để điều tra hoạt động của các tế bào thần kinh. Mô hình chuột này, cho phép các nhà nghiên cứu bật và tắt các tế bào thần kinh AgRP, xác định những gì kích hoạt hoặc bất hoạt chúng và lập bản đồ kết nối của chúng với các vùng khác của não.

Hơn nữa, chỉ cần sự hiện diện của thức ăn hoặc một dấu hiệu liên quan đến sự hiện diện của thức ăn sẽ ngay lập tức ức chế hoạt động của tế bào thần kinh, làm dịu cảm giác đói khó chịu. Tuy nhiên, nếu thức ăn không được ăn trong một khoảng thời gian ngắn, hoạt động của tế bào thần kinh sẽ phục hồi, khôi phục cơn đói về mức trước đó. Trong nghiên cứu hiện tại, nhóm đã huấn luyện những con chuột được thiết kế để nhận ra tín hiệu thức ăn bằng cách liên kết ánh sáng với khả năng tiếp cận thức ăn, giống như một con chó có thể được huấn luyện để liên kết âm thanh mở tủ với lấy bánh quy. Nhờ những con chuột được biến đổi gen, các nhà khoa học đã quan sát được mức độ đói khác nhau và sự hiện diện của thức ăn ảnh hưởng đến các tế bào thần kinh AgRP như thế nào.

Đúng như dự đoán, các nhà nghiên cứu quan sát thấy rằng việc nhịn ăn sẽ kích hoạt các tế bào thần kinh AgRP và các tín hiệu thức ăn trong môi trường, thông qua một mạng lưới các tế bào thần kinh ở những nơi khác trong não, có tác dụng ức chế hoạt động của AgRP. Nhưng đáng chú ý, khi nhóm nghiên cứu chặn mạng lưới này, nó khiến những con chuột gặp khó khăn lớn trong việc học một nhiệm vụ trong đó các dấu hiệu cảm giác liên quan đến thức ăn được sử dụng để hướng dẫn việc thu nhận thức ăn.

Từ điều này, các nhà nghiên cứu cho rằng nhịn ăn hoặc thiếu ăn, được biết là kích hoạt các tế bào thần kinh AgRP và cảm giác đói, gây ra cảm giác khó chịu hoặc chán ghét. Khi các tín hiệu thức ăn trong môi trường ức chế hoạt động của AgRP, cảm giác không thích cũng giảm xuống, do đó nó được xem như một phần thưởng đủ mạnh để nâng cao khả năng học tập.

ctngoc

www.technology.org
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987