CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Chì có trong nước uống: Không an toàn ở mọi mức độ
Nước uống không có lượng chì là an toàn cho những người bị bệnh thận, nghiên cứu cho thấy.

Bất chấp những tiến bộ trong việc giảm lượng chì có trong nước uống, mức độ ô nhiễm thấp vẫn phổ biến trên khắp Hoa Kỳ. Điều này có thể đặc biệt nguy hiểm đối với 30 đến 40 triệu người Mỹ đang sống với bệnh thận mãn tính, những người có tính nhạy cảm cao với các tác động độc hại của chì.

Trong một nghiên cứu mới do các nhà nghiên cứu tại Trung tâm Y tế Beth Israel dẫn đầu đã xem xét tác động của ô nhiễm chì trong nước uống đối với những người mắc bệnh thận giai đoạn cuối.

Các phát hiện được công bố trên Tạp chí của Hiệp hội Thận học Hoa Kỳ cho thấy rằng ngay cả mức độ chì thấp trong nước uống được Cơ quan Bảo vệ Môi trường Hoa Kỳ cho phép cũng có những tác động bất lợi đến sức khỏe ở những người bị bệnh thận. Ngoài ra, mức độ phơi nhiễm chì cao được quan sát thấy ở bệnh nhân Da đen so với bệnh nhân da trắng.

Các nhà nghiên cứu đã phân tích thông tin sức khỏe của 600.000 bệnh nhân bắt đầu chạy thận nhân tạo ở Hoa Kỳ từ năm 2005 đến năm 2017.

Nhóm nghiên cứu cũng đánh giá nồng độ chì trong các hệ thống nước cộng đồng trong khoảng thời gian 5 năm trước khi bắt đầu chạy thận, dựa trên dữ liệu cấp thành phố từ Hệ thống thông tin về nước uống an toàn của EPA và tập trung vào tác động tiềm ẩn của chì đối với mức hemoglobin, oxy. - protein sản sinh trong tế bào hồng cầu được biết đến là do ảnh hưởng của ngộ độc chì.

Những người sống ở các thành phố có mức độ chì có thể phát hiện được trong nước của cộng đồng của họ có nồng độ hemoglobin thấp hơn đáng kể trước khi bắt đầu chạy thận và trong tháng đầu tiên của liệu pháp lọc máu.

Những bệnh nhân này cũng được kê đơn thuốc với liều lượng cao hơn để điều trị bệnh thiếu máu, xảy ra khi số lượng hồng cầu hoặc nồng độ hemoglobin thấp hơn bình thường.

Các mối liên hệ này đã được quan sát thấy ở mức chì dưới ngưỡng (0,015 mg / L) mà tại đó EPA yêu cầu hành động quản lý.

Các phát hiện cũng cho thấy sự khác biệt đáng kể về nồng độ chì trong nước trong cộng đồng đối với bệnh nhân Da đen so với bệnh nhân da trắng. Trong suốt thời gian nghiên cứu, nồng độ chì trong nước cộng đồng giảm 0,0002 mg / L mỗi năm ở bệnh nhân da trắng, so với 0,0001 mg / L mỗi năm ở bệnh nhân da đen.

ctngoc

www.technology.org
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987