CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Hội đồng tuyển chọn tổ chức, cá nhân chủ trì nhiệm vụ KH&CN: “Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất các sản phẩm từ cam sành (Citrus sinensis)”
Sáng ngày 27/12/2020, Sở Khoa học và Công nghệ TP.Cần Thơ tổ chức hội đồng khoa học và công nghệ tuyển chọn tổ chức, cá nhân chủ trì nhiệm vụ KH&CN: “Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất các sản phẩm từ cam sành (Citrus sinensis)” do TS. Huỳnh Xuân Phong – Giảng viên chính, Trưởng Bộ môn Công nghệ Sinh học Vi sinh vật, Trường đại học Cần Thơ làm chủ nhiệm. Trường đại học Cần Thơ là cơ quan chủ trì thực hiện.

Đề tài được thực hiện nhằm mục tiêu xây dựng quy trình công nghệ sản xuất một số sản phẩm từ cam sành bao gồm cam sành sấy dẻo, nước ép cam cô đặc, nước ép cam lên men và bột cam nguyên chất, đồng thời tận dụng nguồn phụ phẩm để phát triển một số sản phẩm có giá trị như tinh dầu cam, naringin, ethanol và phân hữu cơ vi sinh.

Thành viên hội đồng

Nghiên cứu sẽ tiến hành những nội dung về phân tích và đánh giá thành phần chất lượng cam sành (cảm quan và hóa lý) được trồng tại TP.Cần Thơ; Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất cam sành sấy dẻo; Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất nước ép cam sành cô đặc; Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất nước ép cam sành lên men sử dụng nấm men S.cerevisiae; Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất bột cam nguyên chất; Nghiên cứu quy trình công nghệ ly trích và thu hồi tinh dầu từ vỏ cam sành theo phương pháp chưng cất; Nghiên cứu quy trình công nghệ ly trích và tinh sạch naringin từ vỏ cam sành; Nghiên cứu quy trình công nghệ lên men và chưng cất thu hồi ehtanol sinh học từ vỏ cam sành; Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất phân hữu cơ sinh học (từ vỏ cam sành và phần xác vỏ cam sành sau ly trích, lên men và chưng cất).

Nhóm nghiên cứu

Đề tại được thực hiện sẽ góp phần quan trong trong việc nâng cao năng lực, tạo thêm việc làm và thu nhập cho doanh nghiệp và người dân tại vùng triển khai đề tài; góp phần chuyển đổi thành công cơ cấu nông nghiệp nông thôn; góp phần gia tăng giá trị của cam sành, giảm thiểu nguy cơ ô nhiễm môi trường, góp phần thúc đẩy ngành nông nghiệp sản xuất rau củ quả sạch đang phát triển tại TP.Cần Thơ.

Hội đồng đã thống nhất thông qua đề tài, tuy nhiên Ban chủ nhiệm cần chỉnh sửa lại một số nội dung trong thuyết minh theo góp ý của thành viên hội đồng.

ctngoc

Sở KH&CN TP. Cần Thơ
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987