CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Thẩm định kinh phí đề tài KH&CN: “Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất các sản phẩm từ cam sành (Citrus sinensis)”
Sáng ngày 27/5/2021, Sở Khoa học và Công nghệ TP.Cần Thơ tổ chức Hội đồng Hội đồng thẩm định kinh phí đề tài KH&CN “Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất các sản phẩm từ cam sành (Citrus sinensis)” do TS. Huỳnh Xuân Phong – Trường đại học Cần Thơ làm chủ nhiệm. Trường đại học Cần Thơ là cơ quan chủ trì thực hiện đề tài.

Toàn cảnh buổi thẩm định

Đề tài được thực hiện nhằm mục tiêu xây dựng quy trình công nghệ sản xuất một số sản phẩm từ cam sành bao gồm cam sành sấy dẻo, nước ép cam cô đặc, bột cam nguyên chất, đồng thời tận dụng nguồn phụ phẩm để phát triển một số sản phẩm có giá trị tinh dầu từ vỏ cam và phân hữu cơ vi sinh.

Thành viên hội đồng

Nội dung thực hiện của đề tài bao gồm: Nghiên cứu tổng quan; phân tích và đánh giá thành phần chất lượng cam sành (cảm quan và hóa lý) ở vùng đồng bằng sông Cửu Long; Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất cam sành sấy dẻo; Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất nước ép cam sành cô đặc; Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất bột cam nguyên chất; Nghiên cứu quy trình công nghệ ly trích và thu hồi tinh dầu từ vỏ cam sành theo phương pháp chưng cất; Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất phân hữu cơ vi sinh.

Nhóm nghiên cứu

Kết quả nghiên cứu của đề tài sẽ là cơ sở cho sự phát triển một số chuyên ngành vi sinh thực phẩm, công nghệ chế biến thực phẩm, hóa học thực phẩm, chế biến và bảo quản sau thu hoạch trái cây vùng nhiệt đới để sản xuất các sản phẩm giá trị gia tăng, góp phần gia tăng giá trị cho cây cam sành, giảm thiểu nguy cơ ô nhiễm môi trường. Tạo ra sản phẩm từ nguồn nguyên liệu địa phương, giúp tăng thu nhập cho người dân và các doanh nghiệp. Góp phần định hướng phát triển các nguồn nguyên liệu thế mạnh của TP. Cần Thơ nói riêng và vùng ĐBSCL nói chung. Sản phẩm tận dụng hầu hết các thành phần từ cam sành, điều này giúp tránh lãng phí nguồn nguyên liệu bỏ đi. Hơn nữa, quy trình sản xuất không sử dụng phụ gia, hóa chất độc hại gây ô nhiễm môi trường.

Hội đồng đã thống nhất thông qua nội dung và mức kinh phí thực hiện đề tài theo quy định của Nhà nước. Tuy nhiên, Ban chủ nhiệm cần điều chỉnh một số nội dung theo góp ý của thành viên hội đồng.

ctngoc

Sở KH&CN TP. Cần Thơ
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987