CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Research on the technological process of producing products from oranges (Citrus sinensis)
In order to evaluate and accept city-level science and technology research projects, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Acceptance Evaluation Council on the project "Research on the technological process of producing products from oranges (Citrus sinensis)", in the afternoon of December 23, 2023.

Toàn cảnh cuộc họp 

Hội đồng do ThS. chủ trì. Trần Hoài Phương - Phó Giám đốc Sở Khoa học và Công nghệ TP Cần Thơ làm Chủ tịch Hội đồng. Nghiên cứu được thực hiện bởi Phó giáo sư. TS Huỳnh Xuân Phong. Đại học Cần Thơ là cơ quan chủ trì.

Dự án nhằm mục đích xây dựng quy trình công nghệ sản xuất một số sản phẩm từ cam, bao gồm cam sấy khô, nước cam cô đặc, bột cam nguyên chất, đồng thời tận dụng nguồn phụ phẩm để phát triển một số sản phẩm có giá trị như: như tinh dầu từ vỏ cam và phân hữu cơ vi sinh.

thành viên Hội đồng

Nhóm nghiên cứu 

Nội dung nghiên cứu bao gồm: Phân tích, đánh giá thành phần chất lượng cam ở khu vực Đồng bằng sông Cửu Long; Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất cam sấy khô; Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất nước cam ép cô đặc; Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất bột cam nguyên chất; Nghiên cứu quy trình công nghệ chiết xuất và thu hồi tinh dầu từ vỏ cam bằng phương pháp chưng cất; Nghiên cứu quy trình công nghệ sản xuất phân hữu cơ vi sinh.

Kết quả của đề tài cho thấy, mẫu cam ở các tỉnh ĐBSCL có cùi dày, mọng nước; Các hợp chất như alkaloid, flavonoid, phenolics và saponin đều có trong vỏ và nước ép, ngoại trừ terpenoid chỉ có trong chiết xuất vỏ cam; Kết quả định lượng flavonoid và phenolics cao nhất ở nước ép trái cây, tiếp theo là chiết xuất vỏ xanh và thấp nhất ở vỏ trắng. Tương tự, khả năng chống oxy hóa của các bộ phận của quả cam có hoạt tính cao nhất đối với nước ép trái cây, tiếp đến là dịch chiết vỏ xanh và vỏ trắng; Xây dựng quy trình công nghệ sản xuất cam sấy mềm cho cam có chất lượng cảm quan tốt với các thông số được xác định như độ dày lát cam, nồng độ dung dịch đường và phụ gia, sản phẩm có độ ẩm phù hợp; Xây dựng quy trình công nghệ sản xuất nước cam cô đặc và bột cam nguyên chất đối với những loại trái cây không đạt chất lượng cảm quan. Các thông số được xác định là nồng độ enzyme và thời gian xử lý, điều kiện bay hơi chân không và độ Brix của sản phẩm thích hợp cho nước cam cô đặc; hoặc nồng độ và chất phụ gia, điều kiện sấy đối với sản phẩm bột cam nguyên chất; Xây dựng quy trình công nghệ chiết xuất tinh dầu (chưng cất, ép cơ học) và xử lý phụ phẩm vỏ cam sau chế biến để sản xuất phân hữu cơ vi sinh.

Hội đồng đánh giá cao ý nghĩa và kết quả khoa học đạt được của dự án. Tuy nhiên, nhóm nghiên cứu cũng cần chú ý chỉnh sửa một số nội dung để hoàn thiện báo cáo.

Kết quả Hội đồng đã kết luận và đánh giá đồ án xuất sắc.

Cantho City Science and Technology Department
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987