CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Sản xuất tinh dầu dược liệu bằng công nghệ tinh chế phân đoạn và nano
Áp dụng các công nghệ phân tách, tinh chế phân đoạn và nano, nhóm nghiên cứu của Công ty Cố phần Quốc tế AOTA đã nghiên cứu sản xuất ra tinh dầu từ thảo dược thiên nhiên, với hàm lượng hoạt chất cao, tăng hiệu quả cho người sử dụng.

Tại Hội thảo 'Sản phẩm thảo dược trong bảo vệ đường hô hấp và một số bệnh ngoài da” do Trung tâm Thông tin và Thống kê KH&CN TPHCM tổ chức ngày 15/10, TS Lưu Xuân Cường, Giám đốc Công ty Cổ phần Quốc tế AOTA, Việt Nam có nguồn dược liệu phong phú, có thể chiết xuất thành các loại tinh dầu như sả, tràm, neem, gừng, hương nhu, bạch đàn,... Tuy nhiên, đối với các loại tinh dầu được chiết xuất thô, thường có hàm lượng hoạt chất quan trọng thấp, thành phần dược tính chưa cao. Ngoài ra, trong tinh dầu vẫn lẫn nhựa của lá cây, làm cho khả năng thẩm thấu của tinh dầu trên da bị giảm. Không những thế, chúng còn có nhược điểm là nặng mùi đặc trưng của thực vật, tạo cảm giác khó chịu cho người dùng.

Theo quy trình sản xuất của nhóm nghiên cứu, ở công nghệ phân tách, sử dụng các thiết bị (do nhóm nghiên cứu, thiết kế) để tách tinh dầu từ lá và hạt của cây dược liệu, thu tinh dầu thô. Sau đó, tinh dầu được loại bỏ phần nhựa lẫn trong đó và tách thành các phân đoạn khác nhau dựa trên nhiệt độ sôi, kết tinh. Cuối cùng, lựa chọn hàm lượng tinh dầu theo yêu cầu của từng sản phẩm.

Theo TS Cường, lợi thế khác biệt của việc sử dụng công nghệ tinh chế phân đoạn do nhóm nghiên cứu trong sản xuất tinh dầu là luôn kiểm soát được và tối ưu hóa hàm lượng hoạt chất có trong tinh dầu, thành phần tinh dầu cũng cho dược tính cao nhất. Ngoài ra, sử dụng công nghệ này giúp tinh dầu thẩm thấu tốt hơn, nhanh và sâu hơn; tinh dầu ít bị nhớt và rít da, có mùi thơm dễ chịu.

Để tăng khả năng thẩm thấu qua da, nhóm còn áp dụng công nghệ nano hóa, tạo ra các hạt siêu nhỏ, có kích thước 15 – 50nm. Nhóm cũng nghiên cứu công nghệ khử mùi tinh dầu bằng tác nhân vật lý thông qua việc sử dụng hơi, nhờ đó, mùi đặc trưng của một số tinh dầu được khử nhưng tính chất và các thành phần hoạt tính của dầu vẫn được giữ nguyên.

Sau 4 năm nghiên cứu ứng dụng kết quả nghiên cứu của các nhà khoa học trong nước, sản phẩm tinh dầu Aotanica có giá thành giảm từ 30 – 40% so với các sản phẩm có chất lượng tương đương nhập ngoại.

Kiều Anh

www.khoahocphattrien.vn (ctngoc)
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987