CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Công bố Chỉ dẫn địa lý "Cù Lao Chàm - Hội An" cho sản phẩm yến sào
Sáng 21-4, tại Cù Lao Chàm (xã đảo Tân Hiệp, TP. Hội An, tỉnh Quảng Nam) đã diễn ra Lễ công bố chỉ dẫn địa lý "Cù lao Chàm - Hội An" cho sản phẩm yến sào.

Ông Nguyễn Văn Bảy, Phó Cục trưởng Cục Sở hữu trí tuệ trao Giấy Chứng nhận đăng ký CDĐL cho đại diện UBND TP. Hội An 

Tham dự sự kiện có ông Nguyễn Văn Bảy, Phó Cục trưởng Cục Sở hữu trí tuệ, các đồng chí nguyên Lãnh đạo, Lãnh đạo Thành ủy, HĐND, UBND và các ban ngành, các phường, xã của TP. Hội An; ông Phạm Viết Tích, Tỉnh Ủy viên, giám đốc Sở Nông nghiệp và Phát triển nông thôn tỉnh Quảng Nam; Lãnh đạo Sở Khoa học và Công nghệ tỉnh Quảng Nam; Lãnh đạo các Sở, ngành khác trong tỉnh Quảng Nam.

Sau Lễ khai mạc, TS. Lương Đức Toàn, đại diện đơn vị tư vấn đã báo cáo quá trình xây dựng cơ sở khoa học và xác lập quyền chỉ dẫn địa lý (CDĐL). Sản phẩm yến sào (tổ yến) được Cục Sở hữu trí tuệ cấp giấy chứng nhận đăng ký Chỉ dẫn địa lý "Cù Lao Chàm - Hội An" theo Quyết định số 4522/QĐ-SHTT ngày 23/11/2020 với 3 sản phẩm gồm yến Quan, yến Thiên và yến Bài. UBND TP.Hội An là tổ chức quản lý CDĐL này.

Đại diện Cục Sở hữu trí tuệ, ông Nguyễn Văn Bảy, Phó Cục trưởng đã trao Giấy Chứng nhận đăng ký Chỉ dẫn địa lý số 00091 cho ông Nguyễn Thế Hùng, Phó Chủ tịch UBND TP. Hội An, đại diện cho Tổ chức quản lý CDĐL.

Phát biểu tại buổi Lễ, Phó Cục trưởng Nguyễn Văn Bảy chúc mừng tỉnh Quảng Nam đã có thêm một sản phẩm chủ lực được bảo hộ dưới hình thức CDĐL, đưa tỉnh Quảng Nam trở thành một trong những địa phương có nhiều CDĐL được bảo hộ nhất ở Việt Nam hiện nay. Việc sản phẩm yến sào Cù Lao Chàm - Hội An được cấp văn bằng bảo hộ CDĐL mới chỉ là bước đầu, để CDĐL được phát huy hiệu quả trong thời gian tới, TP Hội An cần chủ động sáng tạo, tập trung củng cố và nâng cao hoạt động việc quản lý CDĐL, đẩy mạnh việc phát triển giá trị sản phẩm đã được bảo hộ để đưa CDĐL này xứng đáng là thương hiệu mạnh của quốc gia; tiếp tục phát huy chuỗi giá trị trong liên kết sản xuất, tích cực hỗ trợ nguồn lực để cũng cố và nâng cao sản lượng, chất lượng sản phẩm yến sào - Phó Cục trưởng Cục Sở hữu trí tuệ nhấn mạnh.

Chia vui với chính quyền địa phương TP. Hội An, Ông Phạm Viết Tích, Giám đốc Sở Nông nghiệp và Phát triển nông thôn tỉnh Quảng Nam cho rằng việc sản phẩm yến sào Cù Lao Chàm - Hội An được cấp văn bằng bảo hộ CDĐL là niềm tự hào, đồng thời cũng gắn liền với trách nhiệm của các cấp chính quyền và người dân TP. Hội An trong việc gìn giữ và quảng bá danh tiếng, chất lượng sản phẩm, Ông Phạm Viêt Tích cũng gửi lời cảm ơn sự hỗ trợ của Cục Sở hữu trí tuệ, đánh giá cao sự nỗ lực, phối hợp chặt chẽ giữa UBND TP. Hội An, các ngành liên quan trong tỉnh và Viện Thổ nhưỡng Nông hóa trong việc xây dựng thành công CDĐL.

Cùng ngày, TP. Hội An đã tổ chức ngày Giỗ Tổ nghề yến năm 2021 trong không khí phấn khởi của chính quyền địa phương, toàn thể nhân dân xã đảo Tân Hiệp và các đại biểu tham dự buổi Lễ công bố Chỉ dẫn địa lý.

Trung tâm Nghiên cứu, Đào tạo và Hỗ trợ, Tư vấn

www.most.gov.vn (ctngoc)
Most viewed news

Enhancing teaching and learning capacity through artificial intelligence

In the morning of May 30 in Hanoi, the United Nations Children's Fund (UNICEF), the Ministry of Education and Training, the National Innovation Center (NIC) and STEAM for Vietnam held a National Forum on Artificial Intelligence in Education, with the theme "Promoting innovation: Enhancing teaching and learning capacity through AI".

Hai Phong promoted connection between technology supply and demand

In the morning of May 30, Hai Phong Department of Science and Technology organized a session connecting technology supply and demand among research institutions and businesses inside and outside the city.

Building AI human resources

Ho Chi Minh City is actively promoting digital transformation and applying artificial intelligence (AI) to build a smart city. However, the city's AI human resources are still limited in quantity and quality, with only about 1,000 graduates from 14 related training programs.

Applying AI to solve administrative procedures

The implementation of Hanoi's Public Administration Service Center aims to transform the management model to non-administrative boundaries by establishing branches in large districts.

Developing Thoi Hung custard apple brand, Co Do district, Can Tho city

Can Tho City Department of Science and Technology organized a Mid-term Evaluation Council for the science and technology task of developing the Thoi Hung Soursop Brand, Co Do District, Can Tho City. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of the Department of Science and Technology. The study was carried by Nguyen Khac Phi - Branch of Investip Industrial Property Joint Stock Company (Hanoi City), and Tran Thi Thien Thu - Can Tho City Farmers' Association.

Current status and solutions for developing smart tourism systems to attract tourists to Can Tho city - Strategic direction for tourism industry in the digital age

In the afternoon of June 5, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the City-level Council for the acceptance evaluation of the social science project "Current status and solutions for developing a smart tourism system to attract tourists to Can Tho City". Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology was the Chairman of the Council. The project was carried out by Prof. Dr. Ha Nam Khanh Giao; Vietnam Aviation Academy was an implementing unit.

Conference to discuss the organizational arrangement of the Department of Science and Technology when merging Can Tho City, Soc Trang Province, and Hau Giang Province

In the afternoon of May 29, 2025, leaders of Departments of Science and Technology of Can Tho City and Hau Giang and Soc Trang provinces had a meeting to discuss plans to rearrange and reorganize the apparatus of the Department of Science and Technology after merging and consolidating the areas of these three localities.

Selection of scientific and technological project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater"

In the morning of May 29, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Council for selecting organizations and individuals to preside over the city-level science and technology project "Research on microbial preparations to decompose starch or food additives sodium benzoate in wastewater.” The study will be carried by Dr. Nguyen Thi Phi Oanh. Can Tho University is an implementing agency.

Evaluation and acceptance of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus LAM)"

In the afternoon of May 27, 2025, Can Tho City Department of Science and Technology held a meeting of the Advisory Council to evaluate and accept the results of the implementation of the scientific and technological project "Research on diversifying processed products from jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam)." The project was carried out by Associate Professor, Dr. Bach Long Giang. Nguyen Tat Thanh University was an implementing agency; Science and Technology Advances Application Center, Vietnam - Korea Industrial Technology Incubator were coordinating units.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Mr. Tran Dong Phuong An - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987