CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Ảnh hưởng của xử lý enzyme và chế độ thanh trùng đến chất lượng sản phẩm nước ép dưa lưới
Nghiên cứu do các tác giả Nguyễn Thị Thu Hồng, Trần Minh Tuấn và Nguyễn Tấn Hùng đang công tác tại Trường Đại học Tiền Giang , Sở Khoa học Công nghệ Tiền Giang thực hiện.

Dưa lưới (Cucumis melo L.) là một loại cây trồng mới xuất hiện gần đây tại Việt Nam, nên chưa có nhiều nghiên cứu về dưa lưới và các sản phẩm chế biến từ dưa lưới, chủ yếu được tiêu thụ ở dạng trái tươi. Với giá trị kinh tế cao, dưa lưới sẽ thu hút ngày càng nhiều người đầu tư canh tác, gia tăng sản lượng. Hơn nữa, dưa lưới chứa nhiều nước nên không thể bảo quản lâu. Ngoài ra, khi thu mua, dưa lưới được phân loại khá gắt gao, để đạt được loại tốt nhất dưa cần đảm bảo về nhiều yêu cầu như: trọng lượng, màu sắc, độ ngọt và hình dáng bên ngoài. Dưa không đạt chuẩn sẽ được đưa xuống loại 2, loại 3, như thế giá dưa sẽ không cao. Mặc dù chưa có nhiều nghiên cứu về các sản phẩm từ dưa lưới, tuy nhiên, đối với cây trồng cùng họ với loại này là dưa hấu thì đã có các nghiên cứu ban đầu về sản phẩm chế biến từ dưa hấu như nước ép dưa hấu, nước dưa hấu có gas (Bùi Thị Kim Hân, 2011), rượu vang dưa hấu. Vì vậy, nghiên cứu chế biến nước ép dưa lưới (Cucumis melo L.) giúp tạo ra một sản phẩm có giá trị dinh dưỡng cao, đồng thời mở ra hướng đi mới cho việc nghiên cứu các sản phẩm từ dưa lưới, giúp giải quyết vấn đề dư thừa nguyên liệu trong tương lai.

Ảnh minh họa: Internet

Với mục tiêu chế biến nước ép dưa lưới (Cucumis melo L.) thanh trùng, nghiên cứu được thực hiện trên cơ sở khảo sát các yếu tố ảnh hưởng bao gồm: (i) nồng độ enzyme pectinase (0,1-0,5%) và thời gian thủy phân (1- 4 giờ) của enzyme pectinase đến hiệu suất thu hồi dịch quả; (ii) tỷ lệ phối chế (độ Brix: 14-20 và pH từ 3,5 đến 5); (iii) nhiệt độ (85-95oC) và thời gian thanh trùng (10-20 phút) đến chất lượng của sản phẩm. Kết quả nghiên cứu cho thấy ở nồng độ enzyme pectinase 0,3% được thủy phân trong 2 giờ sẽ cho hiệu suất thu hồi dịch ép dưa lưới cao nhất (88,54%). Nước dưa lưới sau khi được phối chế với độ Brix là 18% và pH 4,5 có mùi vị hài hòa và màu sắc đặc trưng. Sản phẩm này được thanh trùng ở nhiệt độ 95oC giữ nhiệt trong 10 phút (F = 27,85 phút) đã ức chế được vi sinh vật, đảm bảo chất lượng sản phẩm.

nttvy

Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ Tập 55, Số chuyên đề: Công nghệ Sinh học
Most viewed news

Applying information technology in agricultural product management: Quality control, information transparency

Recently, Hanoi Agriculture sector has supported agricultural, forestry and fishery production, preliminary processing and processing facilities to apply information technology in management and development of safe agricultural product supply chains into the market.

Promote the development of 48,000 digital technology businesses operating locally

Prime Minister Pham Minh Chinh - Chairman of the National Committee on Digital Transformation issued a resolution approving the action plan for this Committee 2024.

Vietnam and the United States strengthened cooperation in the field of digital technology industry

On March 21, in Hanoi, the Minister of Information and Communications (Ministry of Information and Communications) welcomed a business delegation of the United States - ASEAN Business Council (USABC) led by Mr. Ted Osius, President and General Director of USABC, former US Ambassador to Vietnam as Head of the delegation.

Regulations on shared database promote the digital government

The Ministry of Information and Communications is drafting a Decree regulating shared databases. The draft is being posted on the Ministry's e-portal to collect public comments from people and businesses.

Research on manufacturing environmentally friendly lightweight concrete panels, using fly ash and incinerator slag from Can Tho City Solid Waste Treatment Plant

In order to evaluate the budget for implementing the science and technology project "Research on manufacturing environmentally friendly lightweight concrete panels, using fly ash and incinerator slag from Can Tho City Solid Waste Treatment Plant”, Can Tho City Department of Science and Technology had a meeting in the afternoon of May 4, 2024. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology. Ho Chi Minh City University of Technical Education is an agency in charge of implementation.

Application of powdered and liquid Lactic bacteria preparations in aquaculture and poultry farming

In order to consider directly assigning organizations and individuals to preside over the science and technology project "Application of powdered and liquid Lactic bacteria products in aquaculture and poultry farming", Can Tho City Department of Science and Technology had a council meeting in the afternoon of April 25, 2024. The Council was presided by Mr. Truong Hoang Phuong - Deputy Director of Can Tho City Department of Science and Technology. The study will carried out by Dr. Nguyen Huu Thanh. Can Tho Science and Technology Advanced Application Center is an agency in charge of implementation.

Can Tho City Department of Science and Technology welcomed the delegation of Danang City Department of Science and Technology

In order to exchange experiences in building and implementing local mechanisms and policies on science and technology, in the morning of April 25, 2024, the working group of Da Nang City Department of Science and Technology includes 07 people led by comrade Le Duc Vien - Director of Da Nang City Department of Science and Technology as Head of the delegation, visited and exchanged and learned experiences at the Department of Science and Technology of Can Tho City. Welcoming and working with the delegation, there were Mr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology, along with representatives of leaders of specialized departments and affiliated units of the Department.

Building a continuous movement assessment system to detect early progression of cerebral infarction due to large vessel occlusion and transient ischemic attack

In the morning of April 24, 2024, Can Tho City Department of Science and Technology organized a mid-term evaluation council for the science and technology project "Building a continuous movement assessment system to early detect the progression of cerebral infarction due to large vessel occlusion and transient ischemic attack". The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology. The study will be carried out by Dr. Ha Tan Duc and Dr. Nguyen Van Binh. Can Tho Central General Hospital is an implementing agency.

Can Tho ranked 2nd in the country of innovation output

In 2023, the Ministry of Science and Technology announced the Local Level Innovation Index. Accordingly, Can Tho ranked in the top 5 localities achieving the highest PII index in the country. As for innovation output, Can Tho ranked second in the country, just behind Hanoi.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Ms. Tran Hoai Phuong - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987