CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Đánh giá khả năng duy trì hàm lượng polyphenol và hoạt tính kháng oxy hóa khi lên men rượu vang từ trái giác ở tỉnh Cà Mau sử dụng saccharomyces cerevisiae cm3.2
Nghiên cứu do các tác giả Đoàn Thị Kiều Tiên, Huỳnh Thị Ngọc Mi, Lữ Hăng Nghi, Huỳnh Xuân Phong, Nguyễn Ngọc Thạnh, Bùi Hoàng Đăng Long, Hà Thanh Toàn và Ngô Thị Phương Dung đang công tác tại Viện Nghiên cứu và Phát triển Công nghệ Sinh học, Trường Đại học Cần Thơ, Khoa Công nghệ Thực phẩm và Công nghệ Sinh học, Trường Đại học Kỹ thuật - Công nghệ Cần Thơ thực hiện.

Cây giác (Cayratia trifolia L.) đã được một số quốc gia trên thế giới nghiên cứu cho thấy trong thành phần của loài giác chứa nhiều thành phần có dược tính sinh học được sử dụng làm thuốc điều trị bệnh ở người như thuốc lợi tiểu, khối u đau thần kinh (Kumar et al., 2011). Trong thành phần cây giác có chứa các hợp chất có hoạt tính sinh học cao như: acid phenolic, flavonoid, stilbene, anthocyanidin… (Tsao, 2010). Toàn cây chứa araban, chất nhầy, alcol, acid amin, phenol. Rễ chứa alcaloid, tanin, tinh bột 0,588%, chất nhầy, nhựa. Vỏ quả chứa cayratinin, delphinidin 3-p-coumaroylsophoroside-5-monoglucoside. Các bộ phận cây giác có chứa dầu sáp màu vàng, steroid, terpenoid, flavonoid, tannin, stilbene, acid hidrocyanic (Gupta, 2007). Ngoài ra, một số nghiên cứu khác trên thế giới còn cho thấy các chiết xuất từ trái giác chứa các hợp chất có khả năng kháng oxy hóa (Rabeta and Lin, 2015)

Ảnh minh họa: Internet

Trái giác (Cayratia trifolia L.) có chứa nhiều hợp chất sinh học với khả năng kháng oxy hóa được trồng nhiều ở tỉnh Cà Mau. Nghiên cứu nhằm mục đích đánh giá hàm lượng polyphenol tổng số và khả năng kháng oxy hóa của trái giác trước và sau khi lên men, khảo sát các điều kiện lên men sử dụng Saccharomyces cerevisiae CM3.2. Điều kiện lên men rượu vang trái giác được xác định với hàm lượng chất khô hòa tan ở 21,09 oBrix, pH 4,5, mật số giống chủng ban đầu 105 tế bào/mL và lên men ở nhiệt độ 35oC trong 5 ngày, sản phẩm đạt độ rượu là 12,46% v/v. Trong thử nghiệm lên men 1 L, rượu vang thành phẩm đạt hàm lượng rượu là 12,63% v/v và có giá trị cảm quan tốt; sản phẩm có hàm lượng polyphenol (0,53 mg GAE/mL) và khả năng kháng oxy hóa (44,9%) thay đổi không khác biệt ý nghĩa so với hàm lượng polyphenol (0,61 mg GAE/mL) và khả năng kháng oxy hóa (51,4%) của dịch trái trước khi lên men.

nttvy

Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ Tập 55, Số chuyên đề: Công nghệ Sinh học
Most viewed news

Applying information technology in agricultural product management: Quality control, information transparency

Recently, Hanoi Agriculture sector has supported agricultural, forestry and fishery production, preliminary processing and processing facilities to apply information technology in management and development of safe agricultural product supply chains into the market.

Promote the development of 48,000 digital technology businesses operating locally

Prime Minister Pham Minh Chinh - Chairman of the National Committee on Digital Transformation issued a resolution approving the action plan for this Committee 2024.

Vietnam and the United States strengthened cooperation in the field of digital technology industry

On March 21, in Hanoi, the Minister of Information and Communications (Ministry of Information and Communications) welcomed a business delegation of the United States - ASEAN Business Council (USABC) led by Mr. Ted Osius, President and General Director of USABC, former US Ambassador to Vietnam as Head of the delegation.

Regulations on shared database promote the digital government

The Ministry of Information and Communications is drafting a Decree regulating shared databases. The draft is being posted on the Ministry's e-portal to collect public comments from people and businesses.

Research on manufacturing environmentally friendly lightweight concrete panels, using fly ash and incinerator slag from Can Tho City Solid Waste Treatment Plant

In order to evaluate the budget for implementing the science and technology project "Research on manufacturing environmentally friendly lightweight concrete panels, using fly ash and incinerator slag from Can Tho City Solid Waste Treatment Plant”, Can Tho City Department of Science and Technology had a meeting in the afternoon of May 4, 2024. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology. Ho Chi Minh City University of Technical Education is an agency in charge of implementation.

Application of powdered and liquid Lactic bacteria preparations in aquaculture and poultry farming

In order to consider directly assigning organizations and individuals to preside over the science and technology project "Application of powdered and liquid Lactic bacteria products in aquaculture and poultry farming", Can Tho City Department of Science and Technology had a council meeting in the afternoon of April 25, 2024. The Council was presided by Mr. Truong Hoang Phuong - Deputy Director of Can Tho City Department of Science and Technology. The study will carried out by Dr. Nguyen Huu Thanh. Can Tho Science and Technology Advanced Application Center is an agency in charge of implementation.

Can Tho City Department of Science and Technology welcomed the delegation of Danang City Department of Science and Technology

In order to exchange experiences in building and implementing local mechanisms and policies on science and technology, in the morning of April 25, 2024, the working group of Da Nang City Department of Science and Technology includes 07 people led by comrade Le Duc Vien - Director of Da Nang City Department of Science and Technology as Head of the delegation, visited and exchanged and learned experiences at the Department of Science and Technology of Can Tho City. Welcoming and working with the delegation, there were Mr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology, along with representatives of leaders of specialized departments and affiliated units of the Department.

Building a continuous movement assessment system to detect early progression of cerebral infarction due to large vessel occlusion and transient ischemic attack

In the morning of April 24, 2024, Can Tho City Department of Science and Technology organized a mid-term evaluation council for the science and technology project "Building a continuous movement assessment system to early detect the progression of cerebral infarction due to large vessel occlusion and transient ischemic attack". The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology. The study will be carried out by Dr. Ha Tan Duc and Dr. Nguyen Van Binh. Can Tho Central General Hospital is an implementing agency.

Can Tho ranked 2nd in the country of innovation output

In 2023, the Ministry of Science and Technology announced the Local Level Innovation Index. Accordingly, Can Tho ranked in the top 5 localities achieving the highest PII index in the country. As for innovation output, Can Tho ranked second in the country, just behind Hanoi.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Ms. Tran Hoai Phuong - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987