CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY
Bảo hộ chỉ dẫn địa lý “Bắc Kạn” cho sản phẩm miến dong
Ngày 29/4/2021, Cục trưởng Cục Sở hữu trí tuệ ban hành Quyết định số 1253/QĐ-SHTT về việc cấp Giấy chứng nhận đăng ký chỉ dẫn địa lý số 00106 cho sản phẩm miến dong “Bắc Kạn”. Sở Khoa học và Công nghệ tỉnh Bắc Kạn là tổ chức quản lý chỉ dẫn địa lý này.

Hình 1: Sản phẩm miến dong Bắc Kạn

Miến là món ăn quen thuộc đối với người dân Việt Nam, đặc biệt món ăn dân dã này không thể thiếu trong mâm cỗ ngày Tết và những ngày trọng đại khác trong các gia đình người Việt Nam. Miến tạo nên một nét đẹp trong văn hóa ẩm thực của người Việt Nam. Miến dong Bắc Kạn đã trở thành một đặc sản, một món quà không thể thiếu của mỗi người con trở về thăm quê khi lập nghiệp khắp các vùng sơn cước nơi núi rừng phía Bắc. Do có lợi thế về điều kiện thổ nhưỡng và khí hậu ưu đãi, giống cây dong riềng trồng ở Bắc Kạn phát triển tốt, chất lượng hơn hẳn các nơi khác. Miến dong Bắc Kạn thơm, ngon, làm nên từ nắng, gió, từ đất và từ những giọt mồ hôi của người dân cần cù, chân chất nơi đây. Từ những năm 80 của thế kỷ XX, miến dong Bắc Kạn đã trở thành sản vật, là biểu tượng, là nỗi nhớ của những người xa quê.

Miến dong Bắc Kạn có màu trắng xám sáng, hơi đục, hơi ánh vàng, sợi miến khô dai. Ngoài ra, miến dong Bắc Kạn còn có đặc thù về hàm lượng tro không tan (0,030 – 0,036 %) và Vitamin B1 (6,17 – 9,04 µg/100g tinh bột). 

Danh tiếng và chất lượng đặc thù của miến dong Bắc Kạn có được là nhờ đặc thù của củ dong riềng nguyên liệu. Miến dong Bắc Kạn là sản phẩm được chế biến từ 100% củ dong riềng nguyên liệu được trồng tại 73 xã thuộc 7 huyện và thành phố Bắc Kạn của tỉnh Bắc Kạn. Khu vực địa lý trồng củ dong riềng nguyên liệu có các điều kiện đặc thù về thổ nhưỡng, gồm: chỉ số pHKCl ở mức 3,52 – 7,62; hàm lượng Cacbon hữu cơ (OC) đạt 5,02 – 15,08 %; hàm lượng P dễ tiêu 1,26 – 19,95 mg P2O5/100g; hàm lượng K dễ tiêu 1,92 – 12,21 mg K2O/100g; hàm lượng cát 28,86 – 82,88 %; và dung lượng cation trao đổi (CEC) trong khoảng 5,10 – 21,70 ldl/100g. Nhờ vậy, củ dong riềng nguyên liệu của miến dong Bắc Kạn có đặc thù về hàm lượng tinh bột ở mức 19,51% – 22,38 % và hàm lượng Vitamin B1 ở mức 6,60 – 8,06 µg/100g tinh bột. Đây là hai chỉ tiêu có ảnh hưởng trực tiếp tới hàm lượng tro không tan và Vitamin B1 trong miến.

Ngoài ra, kỹ thuật sản xuất miến dong đặc thù tại khu vực địa lý cũng là điều kiện tạo nên tính chất đặc thù của miến dong Bắc Kạn, đặc biệt là ở công đoạn ngâm, tẩy trắng miến và công đoạn phơi, sấy miến. Tinh bột dong riềng (khô hoặc ướt) được ngâm với nước sạch để làm trắng. Cân 100kg tinh bột (khô hoặc ướt) cho vào thùng hoặc bể chứa chuyên dụng có gắn máy khuấy cùng với 50 lít nước sạch. Bật máy khuấy để khuấy đều trong 15 phút rồi để lắng trong 3 giờ, tháo bỏ nước bẩn (nước chua). Công đoạn khuấy - lắng để làm trắng tinh bột được lặp đi lặp lại từ 3 - 5 lần cho đến khi nước trong như ban đầu đưa vào để khuấy và/hoặc bột không có mùi chua. Công đoạn này không sử dụng hóa chất tẩy trắng và chất khử chua. Nếu sử dụng tinh bột ướt để chế biến, miến sẽ có màu xám hơi ánh vàng, hơi đục, còn nếu sử dụng tinh bột khô, miến sẽ có màu trắng xám sáng, hơi đục. Thêm vào đó, trong công đoạn phơi sấy, miến sẽ được phơi trên phên hoặc sào khi nhiệt độ ngoài trời trên 300C, độ ẩm dưới 70% trong 5 – 10h. Vào các ngày trời mưa, miến được sấy trong buồng sấy ở nhiệt độ 35 - 400C. Miến được phơi, sấy cho đến khi đạt độ ẩm < 10%. Kỹ thuật phơi sấy chính là yếu tố tạo nên sợi miến khô dai của miến dong Bắc Kạn.

Hình 2: Phơi khô miến sau khi tạo hình sợi

Khu vực địa lý:

- Khu vực sản xuất miến dong: Tỉnh Bắc Kạn.

- Khu vực sản xuất củ dong riềng nguyên liệu: 

Các xã Dương Quang, Nông Thượng, Sông Cầu thuộc thành phố Bắc Kạn;

Các xã Ăn Thắng, Bằng Thành, Bộc Bố, Cổ Linh, Cao Tân, Công Bằng, Giáo Hiệu, Nghiên Loan, Nhạn Môn, Xuân La thuộc huyện Pác Nặm;

Các xã Bành Trạch, Cao Thượng, Cao Trĩ, Chợ Rã, Chu Hương, Địa Linh, Đồng Phúc, Hà Hiệu, Hoàng Trĩ, Khang Ninh, Mỹ Phương, Nam Mẫu, Phúc Lộc, Quảng Khê, Thượng Giáo, Yến Dương thuộc huyện Ba Bể;

Các xã Cốc Đán, Nà Phặc, Trung Hòa thuộc huyện Ngân Sơn;

Các xã Cao Sơn, Đôn Phong, Dương Phong, Mỹ Thanh, Quang Thuận, Sĩ Bình, Tú Trĩ, Vi Hương, Vũ Muộn thuộc huyện Bạch Thông;

Các xã Bằng Lãng, Bằng Phúc, Bình Trung, Đại Sảo, Đông Viên, Lương Bằng, Nghĩa Tá, Phong Huân, Yên Mỹ, Yên Nhuận thuộc huyện Chợ Đồn;

Các xã Mai Lạp, Quảng Chu, Tân Sơn, Thanh Mai, Thanh Vận thuộc huyện Chợ Mới;

Các xã Côn Minh, Cư Lễ, Cường Lợi, Dương Sơn, Hảo Nghĩa, Hữu Thác, Kim Hỷ, Kim Lư, Lạng San, Lam Sơn, Lương Hạ, Lương Thành, Văn Học, Văn Minh, Vũ Loan, Xuân Dương, Yến Lạc thuộc huyện Na Rì, tỉnh Bắc Kạn.

Trung tâm Thẩm định Chỉ dẫn địa lý và Nhãn hiệu quốc tế

www.noip.gov.vn (ctngoc)
Most viewed news

Applying information technology in agricultural product management: Quality control, information transparency

Recently, Hanoi Agriculture sector has supported agricultural, forestry and fishery production, preliminary processing and processing facilities to apply information technology in management and development of safe agricultural product supply chains into the market.

Promote the development of 48,000 digital technology businesses operating locally

Prime Minister Pham Minh Chinh - Chairman of the National Committee on Digital Transformation issued a resolution approving the action plan for this Committee 2024.

Vietnam and the United States strengthened cooperation in the field of digital technology industry

On March 21, in Hanoi, the Minister of Information and Communications (Ministry of Information and Communications) welcomed a business delegation of the United States - ASEAN Business Council (USABC) led by Mr. Ted Osius, President and General Director of USABC, former US Ambassador to Vietnam as Head of the delegation.

Regulations on shared database promote the digital government

The Ministry of Information and Communications is drafting a Decree regulating shared databases. The draft is being posted on the Ministry's e-portal to collect public comments from people and businesses.

Research on manufacturing environmentally friendly lightweight concrete panels, using fly ash and incinerator slag from Can Tho City Solid Waste Treatment Plant

In order to evaluate the budget for implementing the science and technology project "Research on manufacturing environmentally friendly lightweight concrete panels, using fly ash and incinerator slag from Can Tho City Solid Waste Treatment Plant”, Can Tho City Department of Science and Technology had a meeting in the afternoon of May 4, 2024. The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology. Ho Chi Minh City University of Technical Education is an agency in charge of implementation.

Application of powdered and liquid Lactic bacteria preparations in aquaculture and poultry farming

In order to consider directly assigning organizations and individuals to preside over the science and technology project "Application of powdered and liquid Lactic bacteria products in aquaculture and poultry farming", Can Tho City Department of Science and Technology had a council meeting in the afternoon of April 25, 2024. The Council was presided by Mr. Truong Hoang Phuong - Deputy Director of Can Tho City Department of Science and Technology. The study will carried out by Dr. Nguyen Huu Thanh. Can Tho Science and Technology Advanced Application Center is an agency in charge of implementation.

Can Tho City Department of Science and Technology welcomed the delegation of Danang City Department of Science and Technology

In order to exchange experiences in building and implementing local mechanisms and policies on science and technology, in the morning of April 25, 2024, the working group of Da Nang City Department of Science and Technology includes 07 people led by comrade Le Duc Vien - Director of Da Nang City Department of Science and Technology as Head of the delegation, visited and exchanged and learned experiences at the Department of Science and Technology of Can Tho City. Welcoming and working with the delegation, there were Mr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology, along with representatives of leaders of specialized departments and affiliated units of the Department.

Building a continuous movement assessment system to detect early progression of cerebral infarction due to large vessel occlusion and transient ischemic attack

In the morning of April 24, 2024, Can Tho City Department of Science and Technology organized a mid-term evaluation council for the science and technology project "Building a continuous movement assessment system to early detect the progression of cerebral infarction due to large vessel occlusion and transient ischemic attack". The Council was presided by Dr. Ngo Anh Tin - Director of Can Tho City Department of Science and Technology. The study will be carried out by Dr. Ha Tan Duc and Dr. Nguyen Van Binh. Can Tho Central General Hospital is an implementing agency.

Can Tho ranked 2nd in the country of innovation output

In 2023, the Ministry of Science and Technology announced the Local Level Innovation Index. Accordingly, Can Tho ranked in the top 5 localities achieving the highest PII index in the country. As for innovation output, Can Tho ranked second in the country, just behind Hanoi.

Related news
CAN THO CITY DEPARTMENT OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Copyright @ 2021 belongs to the Can Tho City Department of Science and Technology
Address: No. 02, Ly Thuong Kiet, Tan An Ward, Ninh Kieu District, Can Tho City
Phone: 0292.3820674, Fax: 0292.3821471; Email: sokhcn@cantho.gov.vn
Head of the Editorial Board: Ms. Tran Hoai Phuong - Deputy Director of the
Can Tho City Department of Science and Technology

Copyright © 2021 All rights reserved | This template is made by CASTI'1987